Uutiset

2013, 11.10.2013 | niveltieto

D-vitamiinin puutos altistaa sairaalapotilaat verenkierron infektioille

(American Journal of Clinical Nutrition 2013;98:952–959)

D-vitamiinin puutoksesta kärsivät saavat muita herkemmin verenkierron infektioita sairaalahoidon aikana, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

D-vitamiini on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle, joten sen vähyys voi hyvinkin lisätä infektioiden vaaraa.

Tulosten perusteella sairaalassa saadut verenkierron infektiot ovat noin kaksi kertaa yleisempiä potilailla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on alle 25 nmol/l ennen sairaalahoitoa. Tämä havaitaan verrattuna potilaisiin, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on yli 70 nmol/l.

Suomessa D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun se verestä mitattuna on noin 40–80 nmol/l, mutta terveyden kannalta pitoisuuden olisi hyvä olla yli 75 nmol/l. Noin kolmannes aikuisista suomalaisista saa liian vähän D-vitamiinia etenkin talvisin.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 2 100 aikuista.

Uutispalvelu Duodecim *

Lähde: Duodecim.
Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

 

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut