Mikä avuksi sormien nivelrikkoon?
Tuet, omaehtoinen ja fysioterapeuttinen harjoittelu sekä tarvittaessa leikkaushoidot auttavat pärjäämään sorminivelrikon kanssa. Käsikirurgian erikoislääkäri, dosentti Eero Waris vastaa Niveltiedon lukijoiden kysymyksiin käsinivelrikosta.
Miten tunnistan, onko kyseessä sorminivelrikko vai nivelreuma?
Nivelrikon ilmaantuvuus nousee iän myötä. Nivelrikko- ja reumadiagnoosia pystytään erottelemaan pitkälti myös sen perusteella, mihin niveliin oireet kohdistuvat. Myös oirekuva on erilainen: reumaan liittyy tyypillisesti aamujäykkyyttä ja huomattavaa nivelen turvotusta sekä niveloireita laajemminkin. Myös röntgenkuvat näyttävät erilaisilta reuma- ja nivelrikkopotilailla. Nivelrikkoon liittyy tyypillisesti kuormituskipu. Kliinisessä työssä lääkärin vastaanotoilla erotusdiagnostiikka ei yleensä tuota vaikeuksia. Jos nivelrikkopotilas tulee vastaanotolle, ei röntgenkuvia yleensä edes tarvita. Lääkärin on helppo tutkia kättä, koska kaikki rakenteet löytyvät helposti tunnustelemalla. Diagnoosiin pääsee yleensä taustatietoja selvittämällä ja hyvin tehdyllä kliinisellä tutkimuksella. Röntgenkuvia tarvitaan siinä vaiheessa, jos mietitään, miten leikkaushoidoissa lähdetään etenemään. Terveydenhuollossa se on tosin tapana ottaa myös diagnoosin varmistamiseksi.
Missä nivelissä nivelrikko tyypillisesti oireilee?
Käden alueella nivelrikossa oireilee tyypillisesti peukalon kämmennivel (CMC I). Siitä käytetään myös joskus nimitystä peukalon tyvinivel, joka on tosin vähän huono termi kuvaamaan tätä niveltä. Muita tyypillisiä sorminivelrikon paikkoja ovat kärkinivelet (DIP) ja jonkin verran keskinivelet (PIP). Reumassa oireilevat osin samat nivelet, mutta tyypillisesti myös rystysnivelet, jotka eivät nivelrikossa juuri koskaan sairastu.
Sormet ovat kipeät, purkkeja ei saa auki ja pinsettiote hankaloituu – miten voin hidastaa oireiden pahenemista ja hoitaa sormiani?
Sorminivelrikon ensioire on kipu, joka on aaltoilevaa. Se voi olla kokonaan poissa välillä pitkiäkin aikoja, ja kipu liittyy kuormitukseen. Sorminivelrikko kehittyy ja etenee hyvin hitaasti, mutta kivut voimistuvat pikkuhiljaa kuormituksen jälkeen.
Nivelrikon edetessä nivel voi alkaa kipuilla myös levossa. Usein kipuiluoireita on ollut jo pidempään, ennen kuin potilas tulee niiden takia vastaanotolle, monesti lieviä oireita on ollut jopa vuosia. Yleensä nivelrikkoinen nivel jäykistyy vähitellen.
Joskus nivelrikko tulee ilmi pienienergisen vamman, vaikkapa venähdyksen jälkeen. Potilas yhdistää mielessään, että siitä se alkoi. Voi kuitenkin olla niin, että tauti on ollut jo pohjalla kytemässä ennen vammaa, ja sen vuoksi nivel kipeytyy herkemmin, jos siihen kohdistuu jokin kierto tai isku.
Ensisijainen hoito nivelrikkokädessä on potilaan informointi ja kannustaminen. On tärkeää tehdä omaehtoisia harjoitteita, joihin voi hakea lisävahvistusta fysioterapiasta. Lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen on tärkeää myös kertoa potilaalle taudin luonteesta: se on vaaraton, ja avuksi voidaan hankkia esimerkiksi peukalon tukia ja lastoja. Jos niitä käyttämällä pärjää omassa arjessaan, niin hyvä. Jos tuet ja lastat eivät riitä, käytössä on erilaisia kirurgisia keinoja. Kipulääkitys auttaa aaltoileviin kipuihin.
Jos kipuja ilmenee silloin tällöin muutamien päivien ja viikkojen ajan, en lähtisi suosittelemaan leikkaushoitoja. Jos puolestaan kivut ovat jatkuvia ja hankalia, eli merkittävät oireet kestävät vähintään useita kuukausia, lähdetään miettimään kirurgisia keinoja. Huomiota kannattaa kiinnittää myös ergonomisiin asioihin. Esimerkiksi purkkien avaamiseen on erilaisia apuvälineitä saatavilla. Tiivistetysti voi todeta, että sorminivelrikon alkuvaiheessa hoitona ovat lastat, fysioterapia, omaehtoiset, vahvistavat harjoitteet ja kipulääkitys. Jos ne eivät enää auta, mietitään kirurgiaa.
Mitä leikkaushoitoja on tällä hetkellä tarjolla?
Käden nivelrikossa eri niveliin käytetään erilaisia leikkaushoitoja. Peukalon kämmennivelessä yleisin leikkaus on ison monikulmaluun poisto, sormen kärkinivelissä nivelen luuduttaminen eli jäykistäminen, keskinivelessä vaihtoehtoina ovat luudutus tai erilaiset proteesimallit.
Millaisia sormen tekonivelmalleja on olemassa?
Potilaalle sopiva leikkaushoito harkitaan aina yksilöllisesti, tarpeen mukaan. Proteesimalleja on tarjolla erilaisia, mutta ne eivät ole kovin laajassa käytössä. Käden nivelissä proteesien käyttö on huomattavasti vähäisempää kuin polvessa ja lonkassa, eikä niiden toimivuus ole optimaalista. Sorminivelten proteesien käytön tyypillisiä ongelmia ovat niiden huono kestävyys ja kuormituskestävyys. Käden nivelten anatomia on hyvin delikaatti; rakenne on hyvin monimutkainen ja kuormitusvoimat ovat suuria, mikä aiheuttaa ongelmia proteeseille. Käden niveliin kohdistuu paljon vääntöliikkeitä, jolloin voimat pinta-alaa kohden ovat kädessä suurempia kuin vaikkapa polvi- ja lonkkanivelessä.
Monet sorminivelrikon vuoksi lääkärillä käyneet ovat saaneet vastauksen, ettei sille mitään voi tehdä. Heitä lohdutetaan, että ajan oloon sormi jäykistyy, eikä se sitten enää ole kipeäkään. Mitä on tehtävissä sen jälkeen, kun nivel on jo jäykistynyt? Voiko leikkaushoidolla auttaa, jos nivelet ovat esim. kovin muhkuraiset ja pahaan asentoon vääntyneet?
Leikkaushoitoa harkitaan käden nivelrikossa potilailla, joilla kipua ei saada muilla keinoilla hallintaan ja toimintakyky on heikentynyt. Sormen kärkinivel saattaa vääntyä nivelrikon seurauksena joskus vinkuraksi. Nivelrikon seurauksena siihen tulee usein luukyhmyjä ja se jäykistyy – usein jäykistyminen voi johtaa kivun lieventymiseen. Erityisesti kärkinivelkipu helpottaakin usein muutaman vuoden kuluessa. Toki kipu voi siirtyä seuraavaan niveleen, kun yksi on rauhoittunut. Juuri kipu aiheuttaa pääosin myös sen, etteivät tavarat pysy käsissä. Iäkkäillä voi olla myös rannekanavapinne, joka aiheuttaa hermopuristusta ja sitä kautta sormien puutumisoireita sekä tavaroiden putoilua.
Miten suhteellisen uusi RegJoint-implantti eli biohajoava tekonivel sormi- ja varvasniveliin on auttanut nivelrikkopotilaita?
Reg Jointin käyttö sormen nivelrikon hoidossa on nykyisin vähäistä, koska tulokset sen käytössä eivät ole olleet täysin tyydyttäviä. Simo Mattilan tuore väitöstutkimus käsittelee peukalon kämmennivelen nivelrikon hoitoa Reg Jointilla. Tutkimustulokset osoittavat, että Reg Jointista on aiheutunut nivelrikkopotilailla vierasesinereaktioita. Reg Joint saattaa toimia paremmin nivelreumassa ja jalkaterän alueella.
Mitä muuta potilas voi tehdä kuin odottaa, että sorminivelen toimintakykyä menetetään?
Omahoitona voidaan tehdä käden harjoitteita, joilla pyritään lisäämään nivelen liikkuvuutta sekä harjoittamaan niveliä tukevia lihaksia. Tämän lisäksi kivunhoitona kannattaa käyttää erilaisia lastoja, jotka mahdollistavat nivelen kivuttoman kuormituksen sekä vähentävät rasituskipua ja rasituksenjälkeistä särkyä. Peukalotukia on hyvin monenlaisia, ja eri ihmiset tykkäävät käyttää erilaisia malleja. Esimerkiksi apteekkien valikoimasta löytyvät tuet eivät ole yksilöllisiä, mutta toimintaterapeutit osaavat valmistaa myös hyvin yksilöllisiä tukia matalalämpömuovista. Näitä on saatavilla apuvälineliikkeistä. Tuen muotoilua ohjaa se, mihin toimintoihin ihminen sitä tukea tarvitsee.
Eero Waris, käsikirurgian erikoislääkäri, dosentti, osastonylilääkäri, HUS käsikirurgia ja Mehiläinen.
Katso tallenne Eero Wariksen pitämästä luennosta Ranteen ja käden nivelrikon hoito. Siirry YouTube-kanavalle =>
Ranteen ja käden nivelrikon hoito
TEKSTI: Katri Kovasiipi
Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 2/2021.
Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely
Voit myös tilata lehden
- irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
- vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti