Kansalaisyhteiskunta varmistaa osallisuutta ja luo yhteiskuntaan kiinteyttä
Liput nousevat salkoihin 1.10. Miina Sillanpään, kansalaisvaikuttamisen ja järjestöjen päivän kunniaksi. Miina Sillanpää oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, sosiaalipoliitikko, sillanrakentaja ja naisasianainen, jonka elämäntyön jäljet näkyvät vielä tänäkin päivänä. Tärkein Miina Sillanpään esiin nostamista naiskysymyksistä oli piikojen ja palvelijattarien asema. Hän oli mukana perustamassa Palvelijataryhdistystä vuonna 1898. Yhdistyksen toimintaan kuuluivat palvelijattarille järjestetyt lomat. Mahtoiko siellä Lepopirtin kylvyissä myös moni nivelrikkoinen piika saada helpotusta kipuihin…
Miinan päivän kanssa yhtä tärkeä liputuksen aihe on kansalaisvaikuttaminen. Kansalaisyhteiskunta ja kansalaisvaikuttaminen muodostavat pohjan yhteiskuntien kehitykselle. Ne varmistavat sen, että ihmisten keskinäinen sekä ihmisten ja päättäjien väliset vuoropuhelut ovat jatkuvia.
Kansalaisyhteiskunta koostuu kansalaisten omaehtoisesta toiminnasta, jolla rakennetaan yhteistä hyvää. Suomen Nivelyhdistys tukee vapaaehtoisesti järjestäytynyttä inhimillistä toimintaa vertaistoiminnan muodossa. Nivelterveyttä ja ihmisten hyvinvointia edistävä toimintamme eri puolilla Suomea toteutuu pääosin vapaaehtoisten voimin. Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa omaan terveyteen ja osallistua heille itselle tärkeisiin asioihin. Lisäämme tietoisuutta nivelrikon itsehoidosta ja ennaltaehkäisystä sekä järjestämme esimerkiksi nivelystävällistä liikuntaa. Toimimme myös nivelrikkoa sairastavien ihmisten äänitorvena, sillä ajattelemme, että ihmisten kokemukset tulee ottaa huomioon päätöksenteossa.
Vaikuttamisen ja osallistumisen paikkoja erilaisille ihmisille
Sitra laati vuonna 2020 Suomalaiset kansalaisvaikuttajina -selvityksen. Selvityksessä tunnistettiin kuusi kansalaisvaikuttajaprofiilia, jotka ovat: muualle katsoja, lähipiirin edunvalvoja, valveutunut skeptikko, arjen sohvavaikuttaja, yleisen hyvän edistäjä ja aktiivinen rakentaja. Jäsenistöstämmekin löytyy varmasti jokaista tyyppiä. Siksi vaikuttamisen paikkoja tarvitaan erilaisille ihmisille. Yhdistystoimintaan osallistuminen on perinteinen kansalaisvaikuttamisen muoto. Siihenkin tarjoamme monenlaisia tapoja. Pelkästään vapaaehtoisrooleja löytyy lukuisia: vertaisohjaajia (lähitapaamisissa ja virtuaalisissa vertaistukiryhmissä), apuohjaajia, kahvinkeittäjiä, liikuntavastaavia (etä- ja lähiryhmien järjestämisessä), nivelpiirien viestintävastaavia, tapahtuma-apulaisia, talousvastaavia, lomaohjaajia, vertaistukijoita ja kokemustoimijoita.
Sitran selvityksen mukaan yleisen hyvän edistäjä haluaa olla mukana vaikuttamassa omilla konkreettisilla teoillaan siihen, mihin suuntaan yhteistä maailmaa rakennetaan. Hänelle vaikuttaminen on yhdessä tekemistä ja muiden auttamista ja tukemista. Hän kokee vahvasti, että jokainen hyvä teko toiselle ihmiselle tekee maailmasta hieman paremman. Esimerkkejä Suomen Nivelyhdistyksessä toimivista yleisen hyvän edistäjistä ovat esimerkiksi vertaisohjaajat.
Aktiiviselle rakentajalle erilaiset vaikuttamisen toimintamallit ja tavat ovat tuttuja. Aktiivinen rakentaja haluaa itse olla ohjaksissa ja vaikuttaa siihen, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa. Hän haluaa ajaa isompaa asiaa tai teemaa sekä kaipaa selkeitä konkreettisia tuloksia. Yksi esimerkki Suomen Nivelyhdistyksessä toimivasta aktiivisesta rakentajasta on kokemustoimija, joka haluaa lisätä eri alojen ammattilaisten, opiskelijoiden ja suuren yleisön ymmärrystä ja tietoa nivelrikosta.
Miina Sillanpää luotti aikanaan järjestöjen ja kansalaisvaikuttamisen voimaan, ja edelleen järjestöillä on tärkeä rooli yhteiskunnassa. Joko sinä tunnet Suomen Nivelyhdistyksen toiminnan? Tervetuloa tutustumaan siihen ja tervetuloa mukaan tekemään yhdessä hyvää elämää kaikille!
#Liputan #MiinaSillanpää #Järjestöt #JärjestöjenPäivä #Kansalaisvaikuttaminen
Ella Niini
hankekoordinaattori
VetoVoimaa-hanke
Artikkelin kansikuvassa Miina Sillanpää ministerinä. Kuva: Miina Sillanpään Säätiö.