Slide

Jäykkä nilkka on usein vamman perua

Julkaistu 22.05.2023 Niveltieto

Kun puhutaan jäykästä, liikkumattomasta nivelestä, on yleensä jonkin vamman seurausta, että nilkka joudutaan jäykistämään eli luuduttamaan.

-Nilkasta puhuttaessa kyse on ylemmästä nilkkanivelestä, johon tulee koukistus- ja ojennusliike. Alempi nilkkanivel koostuu kolmesta nivelestä, joissa puolestaan on lähinnä sivuttaista liikettä. Koukistus- ja ojennusliike ovat tärkeitä; jos ne puuttuvat, tulee muutoksia askellukseen, sanoo LT, ortopedi, jalkakirurgi Helka Koivu.

Koivu toteaa, että ihmisillä on erilaiset nivelliikkuvuudet: toiset ovat notkeampia kuin toiset. Tietynmallisissa jaloissa nilkan nivelliike on luonnostaan pienempi kuin toisissa. Jos jalkaterä on korkeaholvinen, voi liike olla rajoittuneempaa kuin muilla.

-On yleensä jonkin vamman seurausta, että nilkka joudutaan jäykistämään eli luuduttamaan. Silloin kun nivelrikko on niin pitkällä, että nivel on lähes tuhoutunut, joudutaan osissa tapauksissa käyttämään luudutusta.

Nilkkanivel on herkkä vammoille

Nilkkaan on saatavissa myös tekoniveliä.

-Isoissa tutkimusaineistoissa on todettu, että luudutuksen ja teknonivelen kanssa tulokset ovat yhtä hyviä. On aina mietittävä, kenelle mikin ratkaisu sopii, Helka Koivu sanoo.

-Nilkkanivel ei kulu käytössä tai iän myötä; nilkan nivelrusto on laadullisesti erilaista kuin esimerkiksi polven. Nilkkanivelen nivelrikkoon ei liioin ole perinnöllistä alttiutta kuten polven ja lonkan nivelrikkoon.

Koivu sanoo, että nilkkanivel on hyvinkin kestävä nivel, mutta se on herkkä vammoille.

-Jos niveleen tulee vamma, on riski, että siihen kehittyy nivelrikko. Nivelrikko voi kehittyä hyvin nopeasti. Nilkan murtumasta saattaa mennä vain vuosi, ja nivel on lähes kokonaan tuhoutunut. Yksittäinen nyrjähdyskin voi ajan kanssa aiheuttaa nivelrikon. Vamman vakavuus aiheuttaa riskiä enemmän. Myös reumataudit voivat tuhota nivelen.

Nilkan luudutuksella hoidetaan lyhyellä tähtäyksellä ennen kaikkea kipua. Helka Koivu toteaa, että kipu lähtee, kun nilkka jäykistetään.

-Mutta koska nilkkanivel on liikkuva nivel ja sitä tarvitaan kävelyssä, rasittuvat luudutetusta nivelestä seuraavat nivelet. Luudutus aiheuttaa polveen yliojennustaipumuksen, ja pitkällä aikavälillä polveen tulee löysyyttä.

Helpotusta jalkineilla

Nivelrikkoa jalkaterän nivelissä pyritään estämään ja helpottamaan jalkineilla.

-Yleensä suositellaan sellaisia jalkineita, joissa on keinupohja. Jalkine keinahtaa edestä, jolloin se korvaa puuttuvaa liikettä. Hyvät kengät löytääkseen on kokeiltava erilaisia kenkiä. Hyvä keinupohja keventää painetta nilkan ja jalkaterän alueelta. Jos pohja on tukeva ja siinä on keinahdusta ja paljon iskunvaimennusta, pystyy ihan kivutta kävelemään.

Nilkkaluudutuksen tulos on sitä parempi, mitä paremmassa kunnossa muut nivelet ovat.

-Mutta reumapotilailla voivat nivelet ylemmästä nilkkanivelestä varpaisiin saakka olla jäykistyneet.

Helka Koivu kertoo, että parikymmentä vuotta sitten julkaistussa pitkäaikaistutkimuksessa – 20 vuoden seuranta-aika – käytännössä kaikki nilkkaluudutuspotilaat ontuivat ja joka kolmannella oli kävelyn apuväline ja heillä lähes kaikissa alemmissa nilkkanivelissä näkyi nivelrikkoa.

-Pitkällä aikavälillä rajoitukset aktiviteeteissä terveeseen nilkkaan verrattuna ovat selvät. Ongelmia tulee.

-Nykyään luudutukset tosin tehdään anatomisemmin kuin aiemmin: vain huono nivel luudutetaan ja nilkan jänteen toimivuutta jää jäljelle. 12 vuoden seurantatutkimuksessa on käynyt ilmi, että luudutetulla nilkalla – kun koko nivelen toiminnallisuutta ei viedä – on parempi ennuste kuin ennen.

Jos jaloissa on vaivaa, joka rajoittaa, suosittelen käymistä lääkärissä, ja jos mahdollista, jalkaortopedillä. Suurinta osaa ei leikata, usein hoitona on jotain muuta kuin leikkaus. Jalkavaivoihin löytyy apua, Helka Koivu muistuttaa.

Kuva: Stina Samsten.

Nuoria potilaita

Nilkkanivelrikko ei ole ikään liittyvä sairaus, ja nilkkanivelrikkopotilaat ovat usein nuorempia kuin polvi- ja lonkkapotilaat.

-Nilkan tapaturmia sattuu enemmän, kun urheillaan paljon, ja nivelrikon ilmaantuvuus lisääntyy. Liikuntaa joudutaan muokkaamaan, eikä nilkan tekonivelen kanssa saa tehdä kaikkea.

-Ja jos tekonivel laitetaan suhteellisen nuorelle henkilölle, joudutaan jossain vaiheessa jotain uusimaan, koska tekonivelet kuluvat.

Jalkaterässä puolestaan on varsin yleinen nivelrikkoalue: keskijalkaterä.

-Siinä on paljon niveliä, jotka eivät liiku, toisin kuin nilkka ja päkiä. Nivelrikon lopullinen hoito on luudutus, joka ei aiheuta toiminnallista haittaa, kun nivelet eivät liiku. Keskijalkaterän nivelrikkoa ei aina löydetä, eikä se välttämättä näy hyvin röntgenkuvissa, Helka Koivu sanoo.

-Potilaille tulee laitettua paljon kortisonipistoksia, jotka toimivat pikkunivelissä yleensä hyvin. Jos niiden teho ei auta, mietitään leikkaushoitoa.

Isovarpaan tyviniveleen nivelrikko voi tulla ilman syytä, mutta usein taustalla on vamma.

-Tietyissä lajeissa isovarpaan tyvinivelen nivelrikko on yleinen; esimerkiksi balettitanssijoilla on varmaan lähes kaikilla se.

Luuduttaminen auttaa kävelemään ja kivutta ponnistamaan suhteellisen normaalisti. Korkeita korkokenkiä ei kuitenkaan voi luudutuksen jälkeen käyttää, eikä ponnistaminen päkiän päältä onnistu.

-Normaali kävely ja hölkkä onnistuvat hyvin. Tähän niveleen on olemassa myös tekonivel, jos nivel on hyvin liikkuva mutta kipeä.

-Onpa nivelrikko missä vain, niveliä pitää käyttää ja lihaskunto pitää hyvänä. Säästämällä eivät nivelet parane, mutta liikuntaa voi joutua muokkaamaan.

TEKSTI: Tupu Sammaljärvi

Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 2/2023.

 

Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely

Voit myös tilata lehden

  • irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
  • vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti