Slide

Jatkuvista ylikierroksista unettomuutta

Julkaistu 24.11.2022 Niveltieto

Kirjailija, toimittaja Leeni Peltonen, 61, on kärsinyt herkkäunisuudesta koko ikänsä. Vaativa työ toimittajana, toimituspäällikkönä ja päätoimittajana ja sen päälle ruuhkavuodet henkilökohtaisessa elämässä aiheuttivat, että ongelma paheni sairaudeksi asti. 

-Olin reilu kolmikymppinen, kun menin valittamaan asiasta lääkärille ja sain unilääkkeitä. En ottanut niitä joka ilta, sillä tiesin varoa lääkkeen koukuttavuutta. Loin itselleni systeemin, jossa annoin itselleni luvan ottaa lääkkeen, jos olin valvonut monta yötä. Säännöstelin lääkkeenottoa, eikä annosmäärä kasvanut. 

Peltonen sanoo, että ei olisi selvinnyt ilman lääkkeitä, nukkuminen oli niin huonoa. 

-Lääkkeenottoa seuraavana päivänä olo oli pöpperöinen eikä yhtään levännyt, uni ei ollut palauttavaa. Alistuin kuitenkin siihen, että tällaista tämä on. 

Kunnes sitten toisen vaivan yhteydessä työterveyslääkäri kiinnitti huomiota pitkään jatkuneeseen lääkkeenkäyttöön; Peltonen oli käyttänyt unilääkkeitä 25 vuotta. Lääkäri mainitsi siitä, että pitkään käytettynä keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä on haittoja ja toisaalta siitä, kuinka haitallista valvominen on. 

-Mietin, mitä asialle tekisin. Aloin toimittajan tapaan penkoa asioita ja löysin muitakin keinoja hoitaa unettomuutta kuin lääkkeet. Tuolloin, noin 8 vuotta sitten, unettomuudesta ei paljon puhuttu, se oli jonkinlainen tabu. Päätin kirjoittaa aiheesta kirjan, joka sai nimen Valvomo, kuinka uneton oppi nukkumaan (Otava 2016). 

Keho kävi ylikierroksilla

Kirjaa kirjoittaessaan Leeni Peltonen hakeutui asiantuntijoiden pakeille, kokeili ruokavalioita ja monenlaista liikuntaa sekä kävi unitutkimuksissa, joissa selvisi, että hänen unettomuutensa on toiminnallista, ei fysiologista. 

-Keho kävi ylikierroksilla. Olin tietoinen, ettei näin voi jatkua pitkään. Elin muutenkin kuin töiden suhteen aktiivista elämää, elämä oli täynnä kaikkea. Irtisanouduin seitsemän vuotta sitten työpaikasta – olin parhaimmillaan neljän lehden päätoimittaja yhtä aikaa – ja ryhdyin yrittäjäksi; ei stressitöntä sekään, mutta työpäivänsä voi ainakin rakentaa itse.  

-Stressin vähentäminen oli ratkaisevaa. Olen edelleen herkkäuninen, mutta nykyään nukun tosi hyvin. Välillä on huonoja öitä, mutta olen toteuttanut asennemuutoksen suhteessa uneen: en enää tavoittele täydellistä unta vaan hyväksyn sen, että stressi – myönteisistäkin asioista saattaa tulla stressiä – voi saada ylikierroksille. Toiset reagoivat stressiin vatsakivulla tai päänsäryllä, minä reagoin unettomuudella. 

Kirjaa kirjoittaessaan Leeni Peltonen kävi muutaman kerran myös uniterapeutin luona ja sai ajatuksia siitä, mistä herkkäunisuus johtui.

Luin myös paljon psykoterapeuttista kirjallisuutta ja seurasin alan keskustelua. Käsitykseni nukkumisesta muuttui radikaalisti. Aamuyöstä valvominen on ahdistavaa, mutta tärkeää on, ettei päästä pahimpia ”kierroksia” liikkeelle. Ajattelen, että olen ennenkin selvinnyt tästä. On myös olemassa erilaisia apukeinoja siihen, miten jäykkiä ajatuksia voi loiventaa; jyrkät ajatukset ovat unettomilla yleisiä. Unettomuuden pelko on pahimpia unettomuuden aiheuttajia, ja se voi mennä pahaksi.

Päivässä oltava huokoisuutta

Leeni Peltonen kertoo olleensa melkoinen zombi pahimman unettomuuden aikana. 

-Elämä oli kiireistä, ja monesti oli päiviä, jolloin oli hyvä, jos vessaan kerkesi. Hengähdystauot puuttuivat. 

-Päivässä on oltava huokoisuutta, jotta yöksi pystyy rauhoittumaan. Päivällä on välillä istahdettava ajattelemaan, mitä minulle kuuluu – tai olla ajattelematta mitään. Pienet palautumisen hetket ovat tärkeitä. Hyvä yö rakentuu hyvästä päivästä. 

Aktiivisuus päivällä on sinänsä hyvä asia ja kuuluu luonnonmukaiseen rytmiin. Se aiheuttaa tervettä väsymystä. Peltonen korostaa liikunnan merkitystä. 

Moninaiset syyt

Uni ja unettomuus ovat monimutkainen kokonaisuus. Unettomuuteen ei ole helppo löytää yhtä ratkaisua. 

-Syyt voivat olla moninaisia. Mikä laukaisee unettomuuden, mikä on yleinen stressitila, mitkä ovat ylläpitäviä tekijöitä, millaisia ovat omat käyttäytymismallit, persoonallisuuden piirteet ja omat taustat ja elämäntilanne? 

-Kivut ja sairaudet voivat herätellä ja aiheuttaa välillisesti unettomuutta. Kroonisella kivulla ja unettomuudella on paljon yhteisiä tekijöitä, ja unettomuus pahentaa kipukokemusta ja toisin päin. 

Leeni Peltonen muistuttaa, että satunnainen unettomuus ei ole unihäiriö. On normaalia reagoida elämän muutostilanteisiin. 

-Mutta jos unettomuus jatkuu ja toistuu esimerkiksi usean kuukauden ajan kolme kertaa viikossa ja väsymys vaivaa päivällä, on kyse häiriöstä ja silloin pitää hakea apua. Mitä varhaisemmassa vaiheessa asiaan puuttuu, sitä helpompi se on hoitaa. Pitkittyessään ongelma mutkistuu. Kyse voi myös olla uniapneasta. 

Apua unettomuuteen voi hakea terveyskeskuksista, joissa pitäisi olla käytössä unettomuuden lääkkeetön hoitopolku. Leeni Peltosen mukaan tätä palvelua ei kuitenkaan toistaiseksi saa kaikista terveyskeskuksista. Työterveysyritykset ovat viime vuosina panostaneet unettomuuden lääkkeettömään hoitoon. HUS järjestää unettomuuden nettiterapiaa, johon kuka hyvänsä lääkäri voi kirjoittaa lähetteen mistä päin Suomea tahansa. Vertaistukiryhmissä jaetaan vinkkejä ja kokemuksia. 

Tutustu sivuihin

TEKSTI: Tupu Sammaljärvi

KUVA: Jonne Räsänen, Otava.

Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 4/2022.

Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely

Voit myös tilata lehden

  • irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
  • vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti