Paikallinen toiminta

 

Eri puolilla maata kokoontuvissa nivelpiireissä saat vertaistukea, vinkkejä ja tietoiskuja.

Monet nivelpiirit järjestävät myös nivelystävällistä liikuntaa.

Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoistoimintaan.
tervetuloa tutustumaan!

Niveltietoa Sinulle!

Asiantunteva aikakauslehti nivelrikon hoidosta ja nivelrikkotutkimuksen uusista tuulista ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Suomen Nivelyhdistyksen jäsenenä saat aina suoraan kotiisi. Lehden tuorein numero löytyy myös lehtipisteistä. Kaikkia ilmestyneitä Niveltietoja voi ostaa sähköisesti Lehtiluukusta.
Niveltieto 2/2020 lehtipisteissä 29.5. Hinta 8,90 €

  •  
Eri puolilla maata kokoontuvissa  nivelpiireissä saat vertaistukea, vinkkejä ja tietoiskuja. Monet nivelpiirit järjestävät myös nivelystävällistä liikuntaa. Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoistoimintaan.tervetuloa tutustumaan!
  • Asiantunteva aikakauslehti nivelrikon hoidosta ja nivelrikkotutkimuksen uusista tuulista ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Suomen Nivelyhdistyksen jäsenenä saat aina suoraan kotiisi. Lehden tuorein numero löytyy myös lehtipisteistä. Kaikkia ilmestyneitä Niveltietoja voi ostaa sähköisesti Lehtiluukusta.Niveltieto 2/2020 lehtipisteissä 29.5. Hinta 8,90 €
26.05.2020 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistyksen vertaisryhmien toiminta päästään toivottavasti aloittamaan ensi syksynä. Valmistaudumme siihen, että pääsemme kohtaamaan vertais- ja liikuntaryhmien osallistujia taas syksyllä. Mikäli koronatilanne kuitenkin edellyttää rajoituksia vielä syksyllä, sopeutamme toimintaamme niiden mukaisesti.

07.05.2020 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys tarjoaa keväisen lahjatilauksen mukana äideille monenlaista mukavaa apua arkeen. Vuosijäsenyyden ja siihen kuuluvien etujen lisäksi pakettiin sisältyvät normaalin jäsenmaksun (25 €) hinnalla jumppaohjevihko, kestokassi ja taiteilija Seija Värtön maalaamia postikortteja.
04.05.2020 | niveladmin
LL Heikki Mäntymäen Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan lonkan metalli-metalli-tekoniveltä käyttävillä potilailla esiintyy tekonivelkomponenttien välistä kylmähitsautumista. Mäntymäki vertasi ReCap-M2a-Magnum-tekoniveltä M2a-38-malliin ja totesi, että tekonivelen varsiosan ja nupin välillä tapahtuu kylmähitsautumista ReCap-M2a-Magnum-mallissa.
30.03.2020 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys on lisännyt kaikille avoimia virtuaalisen vertaistuen (Virtun) ryhmiä, jotta kaikille halukkaille olisi mahdollisuus  jakaa tunteita, ajatuksia ja kokemuksia turvallisesti myös vallitsevissa poikkeusoloissa. Osallistuminen onnistuu tietokoneen tai mobiililaitteen avulla. Ohjeet ja ilmoittautuminen: www.nivel.fi/virtu, lisätiedot: vertaistuki@nivel.fi ja puh. 050 5252 026.
25.03.2020 | niveladmin
Koronaviruspandemia aiheuttaa viivettä Suomen Nivelyhdistyksen postitusaikatauluihin ja rajoituksia Nivelpuodista saatavilla oleviin tuotteisiin. Pahoittelemme poikkeusoloista aiheutuvaa haittaa!
17.03.2020 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistys noudattaa tarkasti Suomen hallituksen antamia, poikkeusoloja koskevia päätöksiä ja suosituksia.  Toukokuun loppuun saakka perutaan yhdistyksen kaikki tapahtumat, kuten yleisöluennot sekä vertaistuki- ja liikuntaryhmät (paitsi virtu-ryhmät www.nivel.fi/virtu). Myös Nivelterveysviikon tapahtumat perutaan ja Porvoon kevätkokous siirretään. Myös 20-vuotisjuhlaristeily on peruttu. Matkanjärjestäjä Matkapojat vastaa risteilyn osalta tiedottamisesta ja on yhteydessä kaikkiin matkan varanneisiin.

17.03.2020 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistyksen 20-vuotisjuhlaristeily Tallink Siljalla Helsingistä Tallinnaan 19. - 20.4.2020 on peruttu koronavirustilanteen vuoksi. Matkanjärjestäjänä toiminut Matkapojat Oy tiedottaa asiasta tarkemmin ja on yhteydessä kaikkiin matkan varanneisiin henkilöihin.
13.03.2020 | niveladmin
Tiedote koskien Suomen Nivelyhdistyksen 20-vuotisjuhlaristeilyä
12.03.2020 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistyksen yleisötilaisuudet on peruttu koronaviruksen vuoksi.
09.03.2020 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistys ry:n jäsenmaksulaskut on postitettu vuoden alussa. Mikäli lasku ei ole tullut perille, jäsenet voivat olla yhteydessä numeroon 050 5252 098 (ma–pe klo 10–12) tai sähköpostiin toimisto@nivel.fi.

24.02.2020 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistyksen toimiston puhelinnumeroon 050 5252 098 vastataan normaalia lyhyemmällä puhelinajalla ma - pe klo 10 - 12 talvilomakauden vuoksi 24.2. - 17.3.2020.
03.02.2020 | niveladmin
Järjestöjen yhteinen Sosiaaliturvaopas on päivitetty ja se löytyy osoitteesta www.sosiaaliturvaopas.fi. Verkkosivuille on koottu laajasti tietoa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sekä ikääntyneiden henkilöiden sosiaaliturvasta ja palveluista. Sosiaaliturvan erityisasiantuntija Marja Eronen antaa Suomen Nivelyhdistyksessä neuvontaa kaikissa sosiaali- ja terveydenhoidon kysymyksissä, sähköposti: marja.eronen@nivel.fi
29.01.2020 | niveladmin
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on saanut Lääkäriliiton laatupalkinnon tunnustuksena tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittämisestä. Uudesta toimintamallista on tehty Tekonivelpotilaan hoitopolku, joka on julkaistu Terveysportissa ja on siten kaikkien ammattilaisten hyödynnettävissä.
20.12.2019 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu HLL Mari Kauhaniemi Keravalta.

11.12.2019 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistys ry:n toimisto muuttaa 17.12.2019 uusiin tiloihin osoitteeseen Yliopistonkatu 5 (7. krs), 00100 Helsinki. Muutto viivästyttää loppuvuoden jäsenpostituksia hiukan. Jäsenpostitukset jatkuvat kuitenkin normaalissa tahdissa heti, kun muutto on valmis.

08.11.2019 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistys ry:ssä on avoinna osa-aikaisen aluesuunnittelijan tehtävä. Työhösi kuuluu nivelpiirejä ohjaavien vapaaehtoisten vertaisohjaajien opastaminen ja tukeminen tehtävässään. Alueeseesi kuuluvat Länsi- ja Etelä-Suomessa toimivat Nivelyhdistyksen vertaistuki- ja liikuntaryhmät.

08.11.2019 | niveladmin

Haemme Nivelyhdistykselle toiminnanjohtajaa luotsaamaan strategian mukaista operatiivista toimintaa. Tehtävään kuuluvat yhdistyksen toiminnan ja talouden johtaminen sekä henkilökunnan esimiehenä toimiminen.

Toiminnanjohtajana teet tiivistä yhteistyötä luottamushenkilöiden, sidosryhmien sekä muiden järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Toimenkuvaasi sisältyy paljon vaikuttamistyötä, toimintaympäristön seuraamista ja toiminnan kehittämistä yhdessä yhdistyksen hallituksen ja työntekijöiden kanssa.

27.08.2019 | niveladmin
Lääketieteen lisensiaatti Toni Tapanisen väitöstutkimus osoittaa, että luuntiheyden muutos on voimakkainta ensimmäisenä leikkauksenjälkeisenä vuotena ja sen jälkeen lievenee muistuttamaan normaalia luun ikääntymisprosessia.
27.08.2019 | niveladmin
Männyn oksauutteesta peräisin olevilla kahdella stilbenoidilla, pinosylviinillä ja monometyylipinosylviinillä, on aiemmin tuntemattomia tulehdusta estäviä vaikutuksia, joita voitaisiin hyödyntää uusien tulehduslääkkeiden kehityksessä. Samalla voitaisiin saada lisäarvoa metsäteollisuuden hyödyntämättömille sivuvirroille. Tämä ilmeni proviisori Mirka Laavolan väitöskirjasta, joka tarkastettiin Tampereen yliopistossa 16. elokuuta.
07.08.2019 | niveladmin

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan polven nivelrikkoa sairastavista tai sen riskiryhmään kuuluvista valtaosalla elämänlaatu säilyi vakaana kahdeksan vuoden seurannassa. Heikkenevä elämänlaatu oli yhteydessä useisiin vaaratekijöihin, kuten ylipainoon ja tupakointiin, ja heijasti myös hoidon tarvetta. 

05.08.2019 | niveladmin
EAPN-Finin Terveys ja Köyhyys -työryhmä on avannut  sähköisen kyselyn lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ja Kela-omavastuiden maksamisesta ja vaikeuksista niiden kanssa selviytymisessä. Kyselyyn voi vastata syyskuun loppuun saakka.
24.04.2019 | niveladmin

Toimintaesteisille aikuisille on julkaistu fyysisen aktiivisuuden suositukset helposti omaksuttavan infograafin muodossa. Infograafit on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi, ja niitä voi hyödyntää esimerkiksi koulutuksissa ja tietoiskuina.

02.04.2019 | niveladmin
FM Mimmi Liukkosen väitöstutkimus osoittaa, että tietokonemallinnuksen avulla voidaan ennustaa mekaanisen kuormituksen aiheuttama nivelrikon kehittyminen. Tietokonemallinnus auttaa myös arvioimaan painonpudotuksen vaikutusta nivelrikon etenemisen ehkäisemiseksi tai hidastamiseksi.
19.03.2019 | niveladmin
Odotettu potilasvakuutuslaki astuu voimaan vuoden 2021 alussa. Sen mukaan myös vialliset tekonivelet ym. kehoon kiinteästi asennetut laitteet voivat olla henkilövahingon korvausperusteena.
19.02.2019 | niveladmin
Sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen tukiviidakko. Pitkäaikaissairailla ja eläkeläisillä on erilaisten tukien alikäyttöä.
13.02.2019 | niveladmin
Sosiaaliturvaopas on päivitetty. 183-sivuinen opas on luettavissa osoitteessa www.sosiaaliturvaopas.fi, pdf-muodossa sekä verkkosivuilla.
07.02.2019 | niveladmin

Kansainvälisen asiantuntijapaneelin suosituksessa todetaan, ettei yleisesti käytössä olevasta olkapään avarrusleikkauksesta ole hyötyä potilaille, jotka kärsivät olkalisäkkeen alaisesta kipuoireyhtymästä eli vaivasta, jota aiemmin kutsuttiin ahtaaksi olkapääksi. 

 

01.02.2019 | niveladmin

Nivelrustovaurioihin ei ole tällä hetkellä saatavilla parantavaa hoitoa, vaan nykyisten hoitojen tarkoitus on lähinnä lievittää vaurioista johtuvaa kipua. Tutkijat uskovat pystyvänsä kehittämään menetelmän, jolla ruston rakenne korjaantuu ja toiminta palautuu.

22.01.2019 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys hakee hallintosihteeriä. Toimipaikaksi on suunniteltu Helsinkiä, mutta paikkakunta voi olla muukin.
04.01.2019 | nivelet

Potilaat raportoivat erityyppisiä ja vakavuudeltaan erilaisia vaaratilanteita, joita he olivat kokeneet hoitonsa aikana. Yleisimmin nämä liittyivät tiedonkulkuun ja lääkehoitoon. Potilaat myös ehdottivat käytännöllisiä ja systeemilähtöisiä ratkaisuja vaaratilanteiden toistumisen estämiseksi, mutta vain harvat niistä johtivat kehittämistoimenpiteisiin organisaatioissa, ilmenee terveystieteiden maisteri Merja Sahlströmin tuoreesta väitöstutkimuksesta.

18.12.2018 | nivelet

Selkä- ja lonkkasairauksien välisistä mekanismeista on saatu uutta tietoa.

05.12.2018 | nivelet
Oulun yliopiston tutkimuspohjainen startup MAKNEE on voittanut tämän vuotisen Slushin Life Science –kilpailun ja 30 000 euron pääpalkinnon.
04.12.2018 | nivelet

Terveyskylä.fi-verkkopalveluun on avattu oma talo ikääntyneille. Ikätalo tarjoaa helppolukuisen paketin terveysneuvontaa, ja auttaa ikääntyneitä ja heidän läheisiään löytämään hyödylliset palvelut arjessa pärjäämiseen.

06.11.2018 | nivelet

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan säännöllinen vesivastusharjoittelu paransi polven nivelruston terveyttä ja laatua vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joilla on todettu lievä polven nivelrikko. Lisäksi liikunta paransi aerobista kuntoa ja vähensi polven jäykkyyttä. 

29.10.2018 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys ry nimitti syyskokouksessaan sunnuntaina 28.10.2018 Vuoden vertaisohjaajaksi 2018 sastamalalaisen Eira Mäkitalon
25.10.2018 | niveladmin
Polven nivelvammat syntyvät usein intensiivisissä ja fyysisissä urheilulajeissa, kuten jalkapallossa, salibandyssä tai jääkiekossa. Nämä vammat johtavat usein tulehdustilaan nivelessä, josta seuraa usein nivelrikko.
05.10.2018 | niveladmin

Nivelrikko, joka on yksi merkittävimpiä kansantautejamme, kehittyy hitaasti jopa vuosikymmenten ajan. Sitä esiintyy yleisimmin raajojen nivelissä, esimerkiksi polvissa. Jos nivel kuitenkin vaurioituu tapaturmaisesti esimerkiksi kaatuessa, voivat paikalliset nivelrustovammat johtaa taudin nopeaan kehittymiseen.

02.10.2018 | niveladmin

Leikkaushoitojaksojen pituutta voidaan lyhentää sekä keskittämällä tekonivelleikkauksia suuremman leikkausmäärän sairaaloihin että ottamalla käyttöön nopean toipumisen malli, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Konsta Pamilon väitöstutkimus.

01.10.2018 | niveladmin
Tuki- ja liikuntaelinongelmat ja -sairaudet ovat suurin työkyvyttömyyden syy yli kymmenen päivää kestävissä sairauslomissa
10.09.2018 | niveladmin
Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistys (Finnish OsteoArthritis Research Society/FOARS) on myöntänyt 7.9.2018 vuosikokouksessaan 1000 euron arvoisen Niveltieto-palkinnon LL Anna Koskinen-Kolasalle tunnustuksena ansiokkaasta nivelrikkoa käsittelevästä väitöskirjatyöstä.
07.09.2018 | niveladmin
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 4.9.2018 laajan oppaan Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet - opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille.
24.08.2018 | niveladmin

Nivelrikon vuoksi suomalaisille kertyy yhteensä lähes miljoona sairauslomapäivää vuosittain. Nivelrikon takia myös yhteiskunta menettää työpanosta satojen miljoonien eurojen arvosta joka vuosi. Suomen Nivelyhdistys tukee työikäisten nivelrikkoisten työ- ja toimintakykyä uudenlaisen virtuaalisen vertaistuen avulla.

20.08.2018 | niveladmin

Tyksissä tehtiin keväällä polvileikkaus uudella menetelmällä ensimmäistä kertaa Suomessa. Atroskooppinen trokleoplastia merkitsee potilaalle vähemmän kipua ja nopeampaa toipumista.

10.08.2018 | niveladmin
Polven nivelrikkoa sairastavan elämänlaatuun vaikuttaa enemmän koettu kipu kuin radiologisesti määritelty nivelrikon vaikeusaste, osoittaa tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Polven nivelrikko on tutkimuksen mukaan yhteydessä merkittävästi heikentyneeseen terveyteen liittyvään elämänlaatuun.
23.07.2018 | niveladmin

Suomalaistutkijoiden tuore tutkimus osoittaa, että yksi länsimaiden yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä on tarpeeton: olkalisäkkeen avarrusleikkauksesta ei ole hyötyä potilaille. FIMPACT-tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa BMJ-tiedelehdessä.

25.06.2018 | niveladmin
Polvinivelen laskennallinen mallintaminen on viime vuosikymmenenä osoittautunut hyvin lupaavaksi menetelmäksi tukemaan perinteisiä kliinisiä ja kokeellisia menetelmiä. Toistaiseksi se on kuitenkin hyvin vaativaa ja aikaa vievää, eikä edellisistä syistä johtuen sovellu vielä täysin kliiniseen käyttöön
13.06.2018 | nivelet

Kelan korvaamien taksimatkojen tilauspuhelinnumerot asiakkaille muuttuvat heinäkuun alusta 0800 –alkuisiksi ja puhelu on tilaajalle maksuton.

05.06.2018 | niveladmin
Lääketieteen lisensiaatti Antti Jaroma analysoi väitöstutkimuksessaan polviproteesia lähellä olevan luun luuntiheyden muutoksia seitsemän vuoden aikana polven tekonivelleikkauksen jälkeen.
21.05.2018 | niveladmin
Viime vuoden lopulla HUSissa käynnistyi poikkeuksellisen laaja, kaikkia tulosyksiköitä koskeva kokemusasiantuntijoiden valmennus.
25.04.2018 | niveladmin
Lääketieteen lisensiaatti Simo Miettinen vertaili väitöstutkimuksessaan kahden lonkan tekoniveltyypin leikkaustuloksia. Tutkimus osoitti, että potilaskohtaisilla tekijöillä on vain vähän vaikutusta yleisimpien komplikaatioiden esiintyvyyteen.
15.04.2018 | niveladmin

Terveyskylän Niveltalossa avautuu ensimmäinen digihoitopolku. Se on suunnattu HYKS Tekonivelkeskuksen leikkauspotilaille.

22.03.2018 | niveladmin
Nuori aikuisikä on erityisen kriittistä aikaa lihomiselle. Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä painonhallinnassa onnistuneita nuoria naisia ja miehiä yhdisti se, että he eivät laihduttaneet ja että he söivät säännöllisesti.
20.03.2018 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistys on Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen verkoston EAPN-Finin jäsenjärjestö, johon kuuluu yhteensä 46 jäsenjärjestöä.

19.03.2018 | nivelet
Opioidipohjaiset kipulääkkeet eivät ole tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia parempia selkä-, polvi- ja lonkkakipujen hoidossa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.
05.03.2018 | niveladmin
Uusi menetelmä ennustamaan polven nivelrikon kehittymistä.
04.03.2018 | niveladmin
Osteo­po­roosin tai nivel­tu­leh­duksen hoi­toon liit­tyviä väit­teitä löy­dettiin 59 verkko­kau­pasta.
11.02.2018 | niveladmin
Polven ja lonkan tekonivelleikkaukset ovat tavallisimpia vaativia leikkauksia Suomessa. Hoito on osoitettu vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi
31.01.2018 | niveladmin

Sosiaaliturvaopas on päivitetty. Se on luettavissa osoitteessa www.sosiaaliturvaopas.fi. Verkkosivuille on laajasti koottu tietoa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sosiaaliturvasta. 

30.01.2018 | niveladmin
Olkalisäkkeen alainen kipu eli olkapään pinneoire on hyvin yleinen olkapäävaivojen aiheuttaja. Sitä on perinteisesti hoidettu avarrusleikkauksella, mutta vähitellen kertynyt tutkimustieto on osoittanut leikkaukset hyödyttömiksi.
29.01.2018 | niveladmin
Kasvispainotteinen ja muutenkin terveellinen ruokavalio saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan ehkäistä iäkkäiden fyysistä heikkenemistä ja haurastumista. Havainnot julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä
23.01.2018 | niveladmin
Sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen tukiviidakko. Esimerkiksi pitkäaikaissairailta tai eläkeläisiltä saattaa jäädä saamatta tukia, joihin heillä olisi oikeus.
15.01.2018 | niveladmin
LL Anna Koskinen-Kolasan väitöstilaisuus: Adipocytokines in Osteoarthritis (Adiposytokiinit, lihavuus ja nivelrikko). 

Väitöstutkimuksessa osoitettiin leptiinin välittävän lihavuuden ja nivelrikon yhteyttä.

02.01.2018 | nivelet
Kasvien alkaloidiyhdisteet estävät useiden lääkeaineiden aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaa, osoitti Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava proviisori Kaisa Salmisen väitöstutkimus.
29.12.2017 | niveladmin

LitM Johanna Ihalaisen liikuntafysiologian väitöskirjan ”Exercise and inflammation with special reference to resistance training” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Neil Walsh (Bangor University, UK) ja kustoksena professori Antti Mero (Jyväskylän yliopisto).

21.12.2017 | nivelet

 

 

 

22.11.2017 | niveladmin
Husin hallitus päätti tänään ostaa 90 prosenttia Orton oy:n osakkeista. Kaupan hinta on 1,3 miljoonaa euroa.
21.11.2017 | niveladmin

Suomen lääketilasto 2016 on saatavilla verkossa Kelan ja Fimean sivuilla. Julkaisu ilmestyy painettuna joulukuun alussa.

15.11.2017 | niveladmin
Kuntoliikunta ja lihasharjoittelu kummatkin ovat hyväksi terveydelle, mutta niiden yhdistäminen suo todennäköisesti varmimmat hyödyt, brittitutkimus osoittaa.
06.11.2017 | niveladmin
Professori Miika Nieminen Oulun yliopistosta on saanut runsaan miljoonan euron rahoituksen nivelruston rakenteen kuvantamiseen liittyvään tutkimukseen.
02.11.2017 | niveladmin
Leikkaussalien riskinhallintaa ja potilasturvallisuutta voidaan parantaa iPadissa toimivalla sovelluksella, joka korvaa perinteiset paperiset tarkistuslistat.
23.10.2017 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistyksen syyskokousta vietettiin Hyvinkäällä lauantaina 21.10.
20.10.2017 | niveladmin
Uudessa laajassa tutkimuksessa kartoitettiin täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttöä Euroopassa.
16.10.2017 | niveladmin
Naispuolisen kirurgin leikkaamat potilaat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella pysyä paremmin hengissä kuin miesten operoimat
12.10.2017 | Nivel
Liikunta on terveellistä ja löhöily haitaksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan löhöilyn ja istumisen haittoja voi vähentää jaloittelemalla silloin tällöin.
26.09.2017 | niveladmin

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa selvitettiin, miten askelmäärän muutokset ovat yhteydessä kehon painoindeksin muutoksiin.

21.09.2017 | niveladmin
VTT kehittelee uudenlaista laastaria, jossa on mukana haavan paranemista seuraava mittari.
21.09.2017 | niveladmin
Filosofian maisteri Mari Huttu tutki väitöskirjatyössään nivelruston solujen eli kondrosyyttien ja kudoksen vuorovaikutusta terveessä, ikääntyneessä ja nivelrikkoisessa nivelrustossa
13.09.2017 | niveladmin
Tamperelaiselle Tekonivelsairaala Coxa Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus.
13.09.2017 | niveladmin

Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että molekyyli VAP-1 on lupaava kohde tulehduksen molekyylikuvantamiselle sekä tulehdusta vähentävälle lääkehoidolle.

07.09.2017 | niveladmin

Surgifyn toimitusjohtaja Visa Sippola pääsi teknologiajulkaisun listalle yli 1 100 ehdokkaan joukosta. Menestys lähti kirkkaasta ideasta ja oikeaan osuneesta puhelinsoitosta.

03.09.2017 | niveladmin
Television ääressä tuntikausia joka ilta viettävät menettävät liikuntakykynsä muita ikätovereitaan todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Erityisesti tämä koskee yli 50-vuotiaita, jotka eivät muutenkaan ole kovin liikunnallisia.
28.08.2017 | niveladmin
Nivelrikko on nivelrustoa haurastuttava nivelsairaus, jonka tärkeimpiä riskitekijöitä ovat ikääntyminen ja ylipaino. Nivelrikkoa esiintyy erityisesti nivelissä, joihin kohdistuu runsaasti rasitusta.
23.08.2017 | niveladmin
Lihaskuntoharjoitteluohjelman (Fustra20Niska&Selkä) vaikuttavuutta selvitettiin UKK-instituutissa yhteistyössä Fustra International Oy:n kanssa v. 2014 - 2017.
02.08.2017 | niveladmin
Polven ja lonkan nivelrikosta johtuvat kivut eivät todennäköisesti lievity parasetamolilla, vaikka suurimmalle osalle potilaista määrätään sitä. Parasetamolin sijaan kannattaisikin mahdollisesti suosia muita kipulääkkeitä, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa
11.07.2017 | SNY

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyy Euroopan tutkimusneuvoston rahoittama Proof of Concept -hanke, jonka tarkoituksena on tutkia yliopistossa kehitetyn nivelrikkoalgoritmin innovaatiopotentiaalia ja kaupallistamismahdollisuuksia.

10.07.2017 | SNY

Suomen Nivelyhdistys toteuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön avustuksella hankkeen ”Työikäisten nivelterveys kuntoon 2017-2020”. Hankkeen tarkoitus on työikäisten nivelterveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun parantaminen liikuntaohjauksella, omahoidon ohjauksella ja virtuaalisella vertaistuella yhteistyössä työterveystoimijoiden kanssa.

 

Haemme 1.9.2017 alkavaan kokopäiväiseen määräaikaiseen työhön hankevastaavaa, jonka tehtävänä on vastata hankekokonaisuudesta toimintaa johtaen ja kehittäen hankesuunnitelman mukaisesti. Työhön kuuluu mm. valtakunnallinen yhteistyö työterveystoimijoiden kanssa, työterveysasiakkaille menevien nivelterveyspakettien hankinta ja koordinointi sekä virtuaalisen vertaistukijärjestelmän kilpailuttaminen, hankinta ja käyttöönotto. Myös hankkeen taloudesta ja raportoinnista vastaaminen kuuluu tehtäviin.

21.06.2017 | niveladmin

Soluihin kertyvät geenimutaatiot ovat tyypillisiä syövän kehittymiselle. Suomalaistutkijat havaitsivat, että samankaltaista mutaatioiden kasaantumista esiintyy myös osalla nivelreumapotilaista.

15.06.2017 | niveladmin
Infektoituneen tekonivelen hoito maksaa noin kaksi kertaa enemmän kuin normaali uusintaleikkaus.
15.06.2017 | niveladmin
Kivuliaat polven nivelrikot näyttäisivät kehittyvän harvemmin henkilöille, jotka saavat paljon kuituja ravinnostaan. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä kuitupitoisen ruokavalion terveyshyödyistä.
14.06.2017 | niveladmin
Tekonivelleikkaus on yleistynyt nilkan nivelrikon hoidossa ja seurantatulokset maailmalta ovat kohtalaisen hyviä. Hankalin ongelma on ollut useisiin tekonivelmalleihin liittyvä osteolyysi, eli luun liukeneminen tekonivelen ympäriltä.
05.06.2017 | niveladmin
Terveyskylä.fi laajenee uusilla palveluilla syöpä- ja leikkauspotilaille. Myös vertaistukea tuodaan entistä lähemmäs kaikkia suomalaisia.
23.05.2017 | niveladmin
Polven nivelrikkoa hoidetaan usein kortisonipistoksilla, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella pistokset eivät todennäköisesti auta potilaita.
22.05.2017 | niveladmin
Kestävyysharjoittelu, voimaharjoittelu ja sairauden mukaan kohdistettu terapeuttinen harjoittelu vaikuttavat positiivisesti kroonisesti sairaiden fyysiseen toimintakykyyn.
11.05.2017 | niveladmin

Hallitus esittää asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä osana sote- ja maakuntauudistusta. Hallitus antoi esityksen valinnanvapauden lainsäädännöstä eduskunnalle 9. toukokuuta.

11.05.2017 | niveladmin

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausunnolle asetusluonnoksen erikoissairaanhoidon työnjaosta ja keskittämisestä. Asetuksella on tarkoitus säätää niistä erikoissairaanhoidon tehtävistä, jotka kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen yksiköihin, viiteen tai alle viiteen yliopistolliseen sairaalaan.

02.05.2017 | niveladmin

Ylipaino rasittaa myös olkapäitä ja käsivarsia – tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lihavuus on yhteydessä yläraajakipuihin ja yläraajan pehmytkudossairauksiin.

02.05.2017 | niveladmin
American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS) on julkaissut uuden suosituksen (clinical practice guideline, CPG) lonkan nivelrikon hoitoon.
26.04.2017 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys ja Ikäinstituutti allekirjoittivat viestintää ja asiantuntemuksellista yhteistyötä koskevan sopimuksen 18.4.2017.
25.04.2017 | niveladmin

Etäkuntoutus on usein yhtä vaikuttavaa kuin perinteinen liikunnallinen kuntoutus.

18.04.2017 | niveladmin
Selkärangan manipulaatiohoidot voivat lievittää alaselkäkivuista kärsivien kipuja ja parantaa heidän toimintakykyään. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti samaa luokkaa kuin esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden vaikutus, tuore katsaustutkimus osoittaa.
12.04.2017 | SNY

Nivelrikon tautiprosessi tunnetaan yhä huonosti. Viime aikoina on alettu ymmärtää, että nivelrikko ei ole itsenäinen tai vain ikääntymisestä johtuva sairaus, vaan useiden erilaisten tautiprosessien lopputulos. Lääketieteen lisensiaatti Maiju Welling Oulun yliopistosta osoittaa väitöstutkimuksessaan, että keskimääräistä suurempi pituus lisää polvinivelrikon riskiä. Löytö vahvistaa käsitystä biomekaanisten tekijöiden tärkeydestä nivelrikon synnyssä. Myös perimä on tärkeä taustatekijä.

 

20.03.2017 | niveladmin

Vesivastusharjoittelu vähentää merkitsevästi kehon rasvamassaa ja nopeuttaa kävelyvauhtia vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joilla on todettu lievä polven nivelrikko. Positiivinen muutos kävelynopeudessa oli havaittavissa vielä vuosi harjoittelun päättymisen jälkeen.

15.03.2017 | niveladmin

Vapaa-ajan fyysisellä aktiivisuudella on suotuisia vaikutuksia nivelruston laatuun vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joilla on todettu lievä polven nivelrikko. Tämä havaittiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden alan tutkimuksessa.

13.03.2017 | niveladmin

Tänään Terveyskylään avautui kuusi uutta taloa: Aivo-, Allergia- ja astma-, Nivel-, Reuma-, Verisuoni- ja Sydänsairauksien talo.

24.02.2017 | niveladmin
Nivelneuvontamme laajenee 27.2.2017 merkittävästi. Nivelneuvonnan tuttuun ilmaisnumeroon 0800 05252 vastaavat nyt Fysioksen asiantuntevat fysioterapeutit ympäri vuorokauden, joka ikinen päivä.
16.02.2017 | niveladmin
TT-kuvaus löy­si nil­kan osteo­lyy­si­muu­tokset pa­remmin kuin röngen­kuvaus.
06.02.2017 | niveladmin
1.2.2017 julkaistu eSairaala.fi -palvelu nostaa uudella tavalla esiin yksilön näkemyksen terveydenhuollon palveluista sote-toimintojen kehittämisen tueksi ja valinnanvapauden edistämiseksi.
23.01.2017 | niveladmin
Työryhmä ehdottaa potilasvakuutusjärjestelmää koskevan lainsäädännön uudistamista. Potilasvakuutusjärjestelmään sovellettava lainsäädäntö koostuisi jatkossa kolmesta uudesta laista
12.01.2017 | niveladmin

Statiini-kolesterolilääkkeet saattavat parantaa leikkauspotilaiden ennustetta, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, ettei statiinilääkityksiä pidä ainakaan keskeyttää leikkauksen takia.

22.12.2016 | niveladmin
Potilasvakuutuskeskus (PVK) on julkaissut verkkotestin, jolla kuka tahansa potilas, tämän omainen tai ammattinsa puolesta potilasvahinkojen kanssa työskentelvä voi selvittää, onko tapahtunut potilasvahinko ja täyttyvätkö korvattavan potilasvahingon edellytykset
19.12.2016 | niveladmin
 
 
16.12.2016 | niveladmin

Yleisten särkylääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa kuulon heikentymiselle. Yhteys koskee ibuprofeenia ja parasetamolia, mutta ei aspiriinia tai muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä.

14.12.2016 | niveladmin
Mediuutisten valitsemien sadan terveysvaikuttajan listalla ensimmäisinä ovat Hyks Psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi ja HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen.
14.12.2016 | niveladmin
Suomen ortopediyhdistys ry on vuosikokouksessaan nimennyt Jussi Haapalan vuoden ortopediksi. Vuoden ortopedi on nimetty vuodesta 2005. Esityksen valinnasta tekee Ortopediyhdistyksen hallitus jäsenistöstä tulleiden ehdotusten perusteella ja valinnan tekee yhdistyksen vuosikokous
13.12.2016 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistyksen puheenjohtaja, ortopedi, lääketieteen tohtori Esko Kaartinen on nimitetty tules-vuosikymmenen kansainväliseksi lähettilääksi. 

09.12.2016 | niveladmin

Valtakunnallisen tekonivelrekisterin lonkka- ja polviproteesileikkausten raportointisovellus ENDOnet on päivitetty. 

07.12.2016 | niveladmin
Tekonivelsairaala Coxassa Tampereella tehdään tänä vuonna noin 20 prosenttia enemmän leikkauksia kuin viime vuonna. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 3 600:aa tekonivelleikkausta.
02.12.2016 | niveladmin

TtM Benjamin Wallerin fysioterapian väitöskirjan “The Effect of Aquatic Exercise on Symptoms, Function, Body Composition and Cartilage in Knee Osteoarthritis” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Ewa Roos (University of Southern Denmark, Tanska) ja kustoksena professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

24.11.2016 | niveladmin
Ultraäänikuvauksella voidaan saada tärkeää diagnostista lisätietoa polven nivelrikon aiheuttamista kudosmuutoksista, joita ei pystytä havaitsemaan perinteisellä röntgenkuvauksella.
21.11.2016 | niveladmin
Fysioterapiaa ei välttämättä aina kannattaisi määrätä nilkan nyrjähdykseen, tuore brittitutkimus osoittaa
15.11.2016 | niveladmin
Lihavuus saattaa huonontaa potilaiden kuntoutumista ja tyytyväisyyttä polven tekonivelleikkauksen jälkeen, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jaakko Järvenpään väitöstutkimus.
09.11.2016 | niveladmin

Statiini-kolesterolilääkkeitä käyttävät saattavat säästyä nivelreumalta muita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan potilailla, joiden lääkitys on intensiivinen. 

07.11.2016 | niveladmin
Lihasten vahvistaminen voimaharjoittelulla voi parantaa myös muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja. Vaikutus näkyy muistitesteissä, mutta myös rakenteellisina muutoksina aivoissa, tuore tutkimus osoittaa.
06.11.2016 | niveladmin

Reuman ja psoriaasin hoidossa käytettävät tulehdusta vähentävät lääkkeet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää myös potilaiden masennusoireita. Havainto perustuu kahdenkymmenen tutkimuksen aineistojen katsaustutkimukseen.

28.10.2016 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys ry kehittää jatkuvasti toimintojaan. Nyt haluamme kerätä tietoa www.nivel.fi-sivustomme käyttäjien kokemuksista palvelun kehittämiseksi.
19.10.2016 | niveladmin

Fyysistä aktiivisuutta ja kalorien kulumista seuraavat aktiivisuusmittarit eivät todennäköisesti kannusta liikkumaan. Tuoreessa tutkimuksessa mittarit eivät aktivoineet ihmisiä, vaikka osalle koehenkilöistä annettiin rahapalkintoja liikunnan lisäämisestä.

14.10.2016 | niveladmin
Oulun yliopiston lääketieteellisen fysiikan tutkimusryhmä on kehittänyt uuden, kehittyneen menetelmän, joka edistää nivelrikon diagnosointia jo taudin varhaisessa vaiheessa.
12.10.2016 | niveladmin

Tutkijat ovat tunnistaneet kantasoluja, joiden avulla on mahdollista korjata nivelvaurioita ja kasvattaa uutta rustoa. Kantasolut sijaitsevat leukanivelessä, Nature Communications -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

10.10.2016 | niveladmin

Istuminen ja fyysisesti passiivinen elämäntapa on monissa tutkimuksissa yhdistetty terveysriskeihin, mutta nuo riskit voi pitkälti välttää harrastamalla lisäksi liikuntaa. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan liikuntaa pitää kuitenkin harrastaa paljon ja päivittäin. Tulokset perustuvat kuudentoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin.

03.10.2016 | niveladmin
Tuki- ja liikuntaelinterveys (tule) jää usein huomioimatta ennen kuin se aiheuttaa oireita ja vaikuttaa toimintakykyymme. Kuitenkin yli miljoonalla suomalaisella on jokin tuki- ja liikuntaelinongelma tai -sairaus ja joka kolmas eläkeläinen kärsii tuki- ja liikuntaelinongelmien aiheuttamista toimintakyvyn vajauksista.
21.09.2016 | niveladmin

Jessica Almin väitöstutkimus osoittaa, että kantasolujen toiminta vaikuttaa lonkan tekonivelen kiinnittymiseen. Tulokset korostavat kantasolututkimuksen tärkeyttä ja valottavat kantasoluhoitojen merkitystä luuston paranemiskyvyssä. 

31.08.2016 | niveladmin

Uusien hoitomenetelmien ja -välineiden käyttöönottoon liittyy riskejä. VTM Mikko Peltola tarkastelee tuoreessa väitöstutkimuksessaan uusien lonkan ja polven tekonivelmallien käyttöönottoon liittyvää kohonnutta uusintaleikkaustarvetta.

26.08.2016 | niveladmin

Uusi Niveltieto on ilmestynyt. Lehti on saatavilla Nivelpuodistamme sekä hyvin varustelluista lehtipisteistä, tarkista lähin piste täältä.

15.08.2016 | niveladmin

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikkia liikkumaan vähintään runsaan kahden tunnin reipasta kävelyä vastaavan määrän viikoittain, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei todennäköisesti riitä ehkäisemään monia keskeisiä sairauksia.

12.08.2016 | niveladmin

Runsas pähkinöiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella vähentää tulehduksista kertovien merkkiaineiden pitoisuuksia. Aiemmissa tutkimuksissa pähkinät on yhdistetty myös mm. pienentyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin.

12.08.2016 | niveladmin

Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä kävelyvalmennus voi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää ikäihmisten kaatumisia. Lancet-lehden julkaisema tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, missä virtuaalitodellisuusteknologiaa on käytetty kaatumisten ehkäisyssä. 

09.08.2016 | niveladmin

Polven nivelkierukan repeämä hoidetaan yleensä leikkauksella, mutta uusimpien tutkimustulosten valossa fysioterapeutin ohjaamat liikuntaharjoitukset ajaisivat saman asian. Havainnot viittaavat nivelkierukkaleikkausten olevan todennäköisesti hyödyttömiä suurelle osalle potilaista.

01.07.2016 | SNY

Kroonistuneita ala-selkäkipuja potevat eivät todennäköisesti saa apua miedoista opioidipohjaisista kipulääkkeistä. Havainto on mielenkiintoinen, sillä hiljattain myös parasetamoli ja osa muista kipulääkkeistä todettiin tehottomiksi alaselkäkipujen hoidossa.

29.06.2016 | SNY
Tietokonemallinnuksen avulla on mahdollista ennustaa polvinivelrikon syntyä ja etenemistä ylipainoisilla ihmisillä, osoittaa filosofian maisteri Petri Tanskan väitöstutkimus. Nivelruston kollageeniverkoston rappeutumiseen perustuva tietokonemalli ennusti nivelrikon syntymisen ja etenemisen ylipainoisilla ihmisillä neljän vuoden aikana. Normaalipainoisilla ihmisillä nivelrikkoa ei syntynyt tässä ajassa.
27.06.2016 | SNY
Lonkkamurtuman saaneet iäkkäät eivät välttämättä toivu koskaan entiselleen ja osa potilaista myös menehtyy murtumaa seuraavan vuoden aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuolleisuus on suurinta potilailla, jotka ovat jo valmiiksi heikossa kunnossa.
21.06.2016 | SNY

Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistys (Finnish OsteoArthritis Research Society/FOARS) on myöntänyt 1000 euron arvoisen Niveltieto-palkinnon FT Janne Ylärinteelle tunnustuksena ansiokkaasta nivelrikkoa käsittelevästä väitöskirjatyöstä. Tutkimuksessaan Ylärinne selvitti, miten naudan rustosolujen rakenneaineista voisi kasvattaa mahdollisimman aidon kaltaista lasirustoa.

17.06.2016 | SNY

FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab on kutsusta valittu Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professorin tehtävään 1.6.2016 alkaen viiden vuoden määräajalle. Kyseessä on Suomen ensimmäinen ravitsemusterapian professuuri. Yliopistollisena oppiaineena ravitsemusterapiaa on opetettu Kuopiossa vuodesta 1984 alkaen.

16.06.2016 | SNY

Odotetut sairaalakohtaiset tulokset Suomessa vuonna 2014 leikattujen polvi- ja lonkkatekonivelten uusintaleikkauksista on saatu kokoon. Tulokset löytyvät toistaiseksi vain Artroplastiayhdistyksen sivuilta. Viime vuosina suurella vaivalla kehitetyn tekonivelrekisterin jatkokehitystyö on samaan aikaan vaarassa rekisterin ylläpitäjän THL:n supistusten vuoksi.

13.06.2016 | SNY
Vanhusten lihakset ja toimintakyky pysyvät pitempään parempina, jos he syövät päivittäin hedelmiä ja kasviksia. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutus havaittiin jo vajaan kolmen vuoden seurannan aikana.
07.06.2016 | SNY

Lääketieteen lisensiaatti Lauri Moilasen väitöstutkimus osoittaa, että niin sanotun TRPA1-aistinreseptorin vaimentaminen lääkkeillä rauhoittaa tulehdusta esimerkiksi kihdissä, nivelrikossa ja allergisissa sairauksissa. Väitös on tehty Tampereen yliopiston Immunofarmakologian tutkimusryhmässä.

27.05.2016 | SNY

Uusi Niveltieto on ilmestynyt. Lehti on saatavilla Nivelpuodistamme sekä hyvin varustelluista lehtipisteistä, tarkista lähin piste täältä.

HUOM! Painon virheen vuoksi lehdet tulevat lehtipisteisiin vasta keskiviikkona 1.6. 

Tuoreessa Niveltiedossa ovat aiheina mm. selän nivelrikko, painonhallinta sekä tekonivel ja hauraat luut. Mukana on myös jumppaohjeita, joista löytyy videotkin

02.05.2016 | niveladmin
Nivelreumaa ja muita reumaattisia ja tulehduksellisia nivelsairauksia potevat sairastuvat myös sydän- ja verisuonitauteihin tavallista herkemmin. Lääkärien pitäisi huomioida tämä reumapotilaita hoitaessaan ja pyrkiä ehkäisemään sairastumisia.
22.04.2016 | niveladmin

Akuuttia ja kivuliasta kihtikohtausta hoidetaan useimmiten tulehduskipulääkkeellä, mutta saman kivunlievityksen saa todennäköisesti kortisonitableteilla. Havainto on tervetullut, sillä kaikille potilaille tulehduskipulääke ei välttämättä sovi.

22.04.2016 | niveladmin

Nivelreumaa ja muita reumaattisia sairauksia potevat saattavat sairastua aivoverenkierron häiriöihin tavallista herkemmin. Yhteys koskee sekä aivoinfarkteja että aivoverenvuotoja.

21.04.2016 | niveladmin
Liikakilot ja lihavuus ovat polven ja lonkan nivelrikkojen riskitekijöitä, mutta ne saattavat myös suurentaa käsien nivelrikkoriskiä. Espanjalaistutkimuksen havainto perustuu yli 5,5 miljoonan ihmisen rekisteritietoihin.
21.04.2016 | niveladmin

Suomessa itsehoitoon hyväksytyt lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia ja riski vaarallisille haittavaikutuksille on pieni. Ilman reseptiä saatavaa lääkettä valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet ja näiden mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset. Juuri valmistuneen, uuden itsehoitolääkitystä käsittelevän Käypä hoito ‑suosituksen tavoite on ohjata ilman reseptiä saatavien lääkkeiden käyttöä niin, että ne ovat osa vaikuttavaa ja turvallista hoitoa.

14.04.2016 | niveladmin
Potilasvakuutuskeskuksen aineistosta on julkistettu kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimus. Siinä käytiin läpi kaikkien Suomessa tehtyjen lonkan tekonivelleikkauksien vahinkoilmoitukset kolmen vuoden ajalta.
30.03.2016 | niveladmin

Terveellinen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa naisia välttymään lonkkamurtumilta. Tulosten perusteella murtumariski on pienentynyt naisilla, joiden ruokavaliossa on runsaasti piirteitä Välimeren seudun perinteisestä ruokavaliosta.

29.03.2016 | niveladmin
Väitöstutkimuksessa tunnistettiin uusi polven ja lonkan nivelrikolle altistava muutos DNA-sekvenssissä. Sekvenssimuutoksen sijainnin perusteella voidaan ennustaa, että muutos vaikuttaa kahden nivelrustolle tärkeän säätelytekijän toimintaan.
29.03.2016 | niveladmin
Nivelrikko on rappeuttava sairaus, jossa niveltä suojaava nivelrustokerros alkaa rappeutua ja kulua vähitellen pois. Suurimmat riskit nivelrikon synnylle ovat korkea ikä ja ylipainosta aiheutuvat suuret kuormitukset polvinivelessä. Nykyiset kuvantamismenetelmät kuten magneettikuvantaminen tai röntgenkuvantaminen tarjoavat tiedon ainoastaan rustokerroksen paksuudesta tai sen koostumuksesta ilman kvantitatiivista arviota potilaskohtaisesta nivelrikonriskistä tai sen etenemisestä.
29.03.2016 | niveladmin

Olkapään hankausoireyhtymä - miten hoidetaan? Olkaniveltä tukevia lihaksia jänteineen kutsutaan kiertäjäkalvosimeksi. Olkapään hankausoireyhtymässä loitontajajänteen kulku ahtautuu lapaluun luisen ulokkeen alla. Olkapään hankausoireyhtymä on yleinen vaiva, jonka hoitolinja ei ole vakiintunut. 

21.03.2016 | niveladmin

Parasetamoli-kipulääke ei todennäköisesti vähennä polvi- tai lonkkanivelrikkopotilaiden kipuja eikä auta heidän toipumistaan, vaikka hoitosuosituksissa sitä usein suositellaan. Tuoreen tutkimuksen perusteella parasetamolin sijaan pitäisikin käyttää tulehduskipulääkkeitä, joiden teho on tutkimuksissa todennettu. 

17.03.2016 | niveladmin

Meditoinnin tiedetään lievittävän kipua, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä vaikutus ei välity kehon tavanomaista kivunlievitysreittiä pitkin. Meditaatio voikin auttaa kipupotilaita, joille tavalliset keinot ei sovi, tutkijat kirjoittavat.

17.03.2016 | niveladmin
Tänään Cochrane Library:ssä julkaistun, päivitetyn Cochrane-katsauksen mukaan on edelleen epävarmaa, millaista hyötyä moninaisista työpaikalla istumista vähentävistä toimenpiteistä on.
25.02.2016 | niveladmin

Vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset, joilla voi olla sekä osteoporoosin (luukato) että nivelrikon riski, voivat harrastaa turvallisesti luustoa ja toimintakykyä ylläpitävää intensiivistä hyppelytyyppistä liikuntaa. Juhani Multanen havaitsi tämän väitöskirjatutkimuksessaan, jossa selvitettiin asteittain kovenevan hyppelyharjoittelun vaikutuksia luustoon, rustoihin, nivelrikon oireisiin sekä suorituskykyyn vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, joilla on lievä polven nivelrikko.

17.02.2016 | niveladmin
Itä-Suomen yliopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto tutkivat yhdessä keväällä 2016 Internet-välitteisen vertaistuen toimivuutta
10.02.2016 | niveladmin
Yli 60 prosenttia yrittää hoitaa kipua sohvalla ja särkylääkkeellä.

 

09.02.2016 | niveladmin

LL Olli Lainialan kirurgian (ortopedia ja traumatologia) alaan kuuluva väitöskirja Adverse Reactions to Metal Debris in Metal-on-Metal Hip Resurfacings and Total Hip Arthroplasties: Screening, diagnostics and treatment (Metallireaktiot lonkan metalli-metalli-liukuparillisissa pinnoite- ja kokotekonivelissä: seuranta, diagnostiikka ja hoito) tarkastetaan 19.2.2016 klo 12 Tampereen yliopiston lääketieteen yksikön B-rakennuksen pienessä luentosalissa, Medisiinarinkatu 3, Tampere. 

08.02.2016 | niveladmin
Uusi suomalaistutkimus osoittaa, ettei yleisesti käytetystä leikkaushoidosta ole apua potilaille, jotka kärsivät rappeumaperäisen eli degeneroituneen polven jumiutumisesta.
02.02.2016 | niveladmin

Filosofian maisteri Janne Mäkelä tutki väitöskirjatyössään nivelruston rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia nivelrikossa. Tietokonemallinnuksen avulla pystyttiin yhdistämään mitattu rakenteellinen tieto mitattujen mekaanisten ominaisuuksien kanssa. Tämä mahdollisti yksityiskohtaisen tutkimisen kuinka yksittäiset rakenneainekset vaikuttavat ruston kuormittumiseen ja kuinka tämä prosessi muuttuu nivelrikon edetessä. Samalla pystyttiin erottelemaan muutokset ruston eri syvyyskerroksissa. 

15.01.2016 | niveladmin

Päivitetty Käypä hoito -suositus liikunnasta korostaa liikunnan merkitystä pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Liikuntahoito toteutumisessa on edelleen parannettavaa. Lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuus on kysyä potilaan liikuntatottumuksista. Hoitavan ammattilaisen on myös tärkeää kirjata tiedot ja kannustaa liikkumaan varsinkin, jos liikunnan lisääminen on aiheellista jonkin sairauden vuoksi. 

13.01.2016 | niveladmin

Liikunta ja riittävä opastus voivat ehkäistä alaselkäkipuja ja niiden uusiutumista. Vaikutukset jäävät kuitenkin parhaimmillaankin lyhytaikaisiksi, jos liikunnasta ei tule pysyvää elämäntapaa.

11.01.2016 | niveladmin

Kelan korvaamista lääkkeistä saa sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen, kun yhteenlasketut vuotuiset lääkekustannukset ylittävät 50 euron alkuomavastuun.  Alkuomavastuu voi täyttyä jo yhdestä lääkeostosta tai useammasta eri lääkeostosta. 

08.01.2016 | niveladmin
Turun yliopistossa väittelevä LL Jari Mokka analysoi tutkimuksessaan lonkan tekonivelen liukupinnalle tyypillisiä komplikaatioita ja niiden hoitoa. Tekonivelkomplikaatioiden hoito on keskitettävä yksiköihin, joissa on tarvittava tietotaito tekonivel- ja murtumakirurgiasta.
07.01.2016 | niveladmin

Suuret, kerran kuukaudessa annettavat D-vitamiiniannokset eivät paranna vanhusten toimintakykyä eivätkä vähennä kaatumisia. Tuoreen sveitsiläistutkimuksen perusteella suuria annoksia saavat saattavat kaatua jopa muita todennäköisemmin.

18.12.2015 | Nivel

Finnish Bone Society (FBS) r.y. on valinnut vuoden 2014 luututkimukseksi Jyväskylän yliopiston terveystieteiden laitoksessa toteutetun tutkimuksen, jossa selvitettiin asteittain kovenevan hyppelyharjoittelun vaikutuksia luustoon, rustoihin, nivelrikon oireisiin sekä suorituskykyyn vaihdevuodet ohittaneilla naisilla joilla on lievä polven nivelrikko.

17.12.2015 | Nivel
Joulutervehdys
17.12.2015 | Nivel
Suomen Nivelyhdistys sai Raha-automaattiyhdistykseltä vuodelle 2016 saman yleisavustussumman kuin edellisinäkin vuosina.
15.12.2015 | Nivel
Nivelneuvonnan uusi palvelumuoto aloittaa ensi maanantaina.
10.12.2015 | Nivel

TtM Petteri Kohon väitöstutkimus: FEAR OF MOVEMENT, Epidemiological and clinical evaluation in the Finnish general population and chronic musculoskeletal pain patients and relevance for rehabilitation tarkastetaan 11.12.2015. Liikkumisen pelko on yhteydessä vapaa‐ajan liikunta‐aktiivisuuteen.

09.12.2015 | Nivel

Uudistettu Implanttirekisteri on tuonut polven ja lonkan tekonivelmallien mallikohtaiset pysyvyystiedot kaikkien saataville Internetissä. Rekisteri toimii osoitteessa www.thl.fi/far, ja vuodenvaihteen jälkeen sieltä voi hakea myös sairaalakohtaisia leikkaustuloksia.

08.12.2015 | Nivel
Filosofian maisteri Tuomo Silvast tutki röntgenvarjoaineen diffuusiota nivelrustossa. Magneettikuvausta käytetään nivelrikon ja nivelrustovammojen diagnostiikkaan. Magneettikuvauksen rajallisen paikkatarkkuuden takia pienet rustovauriot ja alkava nivelrikko voivat kuitenkin jäädä havaitsematta.
08.12.2015 | Nivel

Kipu on läsnä monen ihmisen elämässä. Suomalaisen väestötutkimuksen mukaan 35 % aikuisista on kokenut vähintään 3 kuukautta kestänyttä kipua ja päivittäin kroonista kipua esiintyy 14 %:lla aikuisista. Uusi Käypä hoito -suositus Kivun hoidosta pyrkii edistämään kivun tehokasta ja turvallista hoitoa.

03.12.2015 | Nivel
Satunnainen ja pitkäaikainen unettomuus on lisääntynyt erityisesti työtätekevällä väestöllä viime vuosikymmenien aikana.  Väestötutkimusten mukaan aikuisväestöstä noin kolmannes kärsii ajoittain unettomuusoireista. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii liki 12 % aikuisväestöstä. Unettomuuden päivitetyn Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on yhtenäistää unettomuuden diagnostiikkaa ja syiden selvittämistä, hoitoa ja hoidon porrastusta, unettomuuden vaikutusten arviointia sekä unettomuuden ehkäisyä.
02.12.2015 | Nivel

Apteekit ottavat käyttöön uudistetun itsehoitolääkekategorian. Ensimmäisenä tulehduskipulääkkeenä kategoriaan tuodaan Orionin Pronaxen 250 mg (10 tablettia), jota Suomessa on aikaisemmin myyty reseptilääkkeenä. Suomalaiset toivovat uudistuneeseen kategoriaan etenkin särkyä ja paikallisia tulehduksia hoitavia lääkkeitä. Uuden lääkekategorian taustalla on myös tarve saada lääkeriskit hallintaan.

30.11.2015 | Nivel
Väitöstutkimuksessa kehitettiin menetelmiä, joilla varhaisia nivelrikkomuutoksia pystytään havaitsemaan röntgenkuvasta ja tietokonetomografiasta aiempaa tarkemmin.
24.11.2015 | Nivel

Tuki- ja liikuntaelinterveys (tule) on Suomelle tärkeä tekijä, sillä se mahdollistaa väestön opiskelu-, työ- ja toimintakyvyn. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet heikentävät väestön elämänlaatua ja arjessa selviytymistä. Yhteiskunnalle tule-sairaudet aiheuttavat jopa 3–4 miljardin euron vuosittaiset kustannukset, jotka uhkaavat nousta tule-terveyden riskitekijöiden lisääntyessä ja väestön ikääntyessä.  

17.11.2015 | Nivel

Kela on kehittänyt avomuotoisia kuntoutuspalveluita, joista ensimmäisenä alkavat tuki -ja liikuntaelinsairaille tarkoitetut Tules-avokurssit vuonna 2016.

04.11.2015 | niveltieto

Kokotekonivelleikkaus on muita hoitomuotoja tehokkaampi nivelrikon hoidossa, mutta leikkaukset aiheuttavat enemmän haittavaikutuksia. Moni potilas paranee hyvin myös ilman leikkausta, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

26.10.2015 | niveltieto
Monipuolinen liikuntaharjoittelu osoittautui tehokkaaksi keinoksi vähentää kaatumisvammoja.
17.10.2015 | niveltieto
Suomen Nivelyhdistyksen syyskokouksessa valittiin hallitusjäseniä.
30.09.2015 | Nivel

Tänään avattava verkkopalvelu www.hoitopaikanvalinta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä, potilaan oikeuksista ja korvauksista. Palvelun toteuttaa rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kansaneläkelaitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

25.09.2015 | niveltieto
Polven eturistisiteen korjausleikkauksen onnistumisen kannalta oleellisempaa on siirteen jäykkyys ja tiukkuus kuin korjaustekniikan valinta, osoittaa filosofian maisteri Kimmo Halosen Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus. Tietokonemallinnukseen perustuva tutkimus kehittää potilaskohtaista polvimallia, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä vammoista johtuvaa eli niin sanottua posttraumaattista nivelrikkoa.
25.09.2015 | niveltieto

Vuoden 2015 Niveltieto-palkinto myönnettiin tutkijatohtori Jari Rautiaiselle hänen lääketieteellisen fysiikan alaan kuuluvasta väitöskirjatyöstään Nivelruston ja rustonalaisen luun magneettikuvaus: Relaksaatioaikakartoitus ja lyhyen kaikuajan kuvantaminen (Oulun yliopisto, 2015). Palkinto luovutettiin Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistyksen FOARS:n vuotuisessa seminaarissa, joka järjestettiin Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja biomateriaalien tohtorikoulutusohjelman TBDP:n tutkijakoulun symposiumin yhteydessä Jyväskylässä tiistaina 22.9.2015.

24.09.2015 | niveltieto
Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt älykkään rollaattorin tukemaan seniorien itsenäistä asumista.
23.09.2015 | Nivel

Lääketieteen lisensiaatti Tarja Lyytisen Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoitti, että laihdutusleikkauksen jälkeinen painonlasku parantaa fyysistä toimintakykyä ja vähentää kävelynaikaista polvinivelen iskukuormitusta. Sen sijaan sillä on negatiivinen yhteys nelipäisen reisilihaksen rakenteeseen.

18.09.2015 | Nivel

Maksuttomia Vastaisku vaivoille -yleisöluentoja järjestetään 20:llä eri paikkakunnalla syksyn aikana.  Ammattilaisten pitämät Vastaisku vaivoille -luennot opettavat ja innostavat huolehtimaan tuki- ja liikuntaelinterveydestä. Syksyn luentokiertue pyörähtää käyntiin tiistaina 22.9.2015 Laukaalta.

15.09.2015 | Nivel
Ryhmässä tapahtuva psykologinen kipukuntoutus ei vaikuta polvinivelrikkoon liittyvään kipuun tai toimintakyvyn laskuun, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Eeva-Eerika Helmisen Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus. Sen sijaan psykologiset voimavaratekijät, ahdistuneisuus sekä kipuun liittyvä pelko ja katastrofointi liittyivät polvinivelrikon oireiden voimakkuuteen tutkimuksen alkutilanteessa ja myös ennustivat oireiden voimakkuutta vuoden seuranta-aikana.
09.09.2015 | niveltieto
EU-kansalaiset eivät tunne oikeuksiaan hakeutua toiseen maahan saamaan terveydenhuoltoa, ilmeni EU:n potilasdirektiivin seurantaraportista.
09.09.2015 | niveltieto
Masentuneet ja ahdistuneet potilaat kokevat kivun voimakkaampana kuin muut, ilmeni Peter Knasterin Helsingin yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessa.
17.08.2015 | Nivel

Musiikin kuunteleminen leikkauksen aikana voi brittitutkijoiden mukaan vähentää potilaiden kipuja sekä lievittää ahdistusta. Musiikki tepsii jopa nukutuksen aikana, Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat. Tulokset perustuvat yli 70 tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

06.08.2015 | Nivel

Uusi tutkimus antaa lupaavia tuloksia, joiden mukaan kantasoluista voidaan kasvattaa uutta rustoa nivelrikon tai -vamman vaurioittaman rustokudoksen tilalle.

04.08.2015 | Nivel

Viikoittainen tasapainoharjoittelu voi ranskalaistutkimuksen mukaan paitsi vähentää vanhusten kaatumisia myös ehkäistä niistä johtuvia loukkaantumisia. Havainto on tervetullut, sillä tätä ennen ei ole ollut varmaa miten hyvin tasapainoharjoittelu ehkäisee kaatumisloukkaantumisia.

22.06.2015 | niveltieto

Keski-ikäisten ja iäkkäämpien polvikipuja hoidetaan usein polven artroskooppisella puhdistusleikkauksella, vaikka tutkimusten mukaan se ei potilaita juurikaan auta. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan puhdistusleikkauksista on potilaille jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

17.06.2015 | niveltieto

Istumisen aiheuttamat haitat vähenevät helposti välttämällä istumista ja paikallaan oloa aina kun voi, kulkemalla paikasta toiseen seisten, kävellen tai pyöräillen ja pyrkimällä vaihtelemaan asentoja päivän mittaan. Aikuisten esimerkki on tärkeä, sillä istumisen haittoja pitäisi ehkäistä ennalta jo lapsuudessa. Näin todetaan 17. kesäkuuta julkaistuissa sosiaali- ja terveysministeriön kansallisissa suosituksissa istumisen haittojen vähentämiseen.

16.06.2015 | niveltieto

Runsas monityydyttymättömien rasvahappojen syöminen saattaa vähentää elimistön tulehdustiloja, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Varsinkin omega-6-rasvahapot saattavat olla tässä hyviä. Omega-6-rasvahappoja on paljon mm. kasviöljyissä, pähkinöissä ja siemenissä.

16.06.2015 | niveltieto
Ortopedi Raine Sihvonen on saanut Lääkärilehden Vuoden väitöskirja 2014 -palkinnon.
12.06.2015 | niveltieto

Sairastamisen kokonaiskustannukset kasvaneet tällä vuosituhannella. Sairauden hoitoa enemmän maksaa hoitoon pääsyn odotus ja hoidosta toipuminen. Tähän lopputulokseen tuli Itä-Suomen yliopiston ja Kuntaliiton tutkimus, joka julkaistiin Terveysturvan rahoitus -nimellä torstaina.

10.06.2015 | niveltieto
Eurooppalaisten lääkärien komitea CPME haluaa selvät rajat lääketieteen ja uskomushoitojen välille. Komitean kannanoton mukaan julkisen terveydenhuollon tulee tukea vain tehokkaaksi ja turvalliseksi todettuja, tutkittuja hoitoja.
10.06.2015 | niveltieto
Uusi algoritmi tunnistaa kivun voimakkuuden kasvoista, kertoo MedGadget.
08.06.2015 | niveltieto

Nivelreumaa sairastavia on Suomessa jopa 50 000, ja joka vuosi yli 2 000 suomalaista sairastuu nivelreumaan. Hoitamaton tai huonosti hoidettu nivelreuma johtaa nivelten vaurioitumiseen ja henkilön toimintakyvyn alenemiseen. Nivelreuma aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia, varsinkin jos se johtaa työkyvyn menetykseen. Nivelreuman päivitetty Käypä hoito -suositus muistuttaa nivelreuman varhaisen diagnoosin ja viiveettä aloitetun hoidon merkityksestä. 

04.06.2015 | niveltieto

Uusi hallitusohjelma tuo erityisesti pitkään sairastaville vuosi vuodelta entistä raskaamman maksutaakan. Lääkkeistä ja matkoista maksettavat korvaukset pienenevät samalla kun sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat, toteaa 36 potilas- ja kansanterveysjärjestön POTKA-verkosto. 

02.06.2015 | niveltieto
Aikakauskirja Duodecim uutisoi Australiassa tehdystä systemoidusta tutkimuskatsauksesta ja meta-analyysistä, jonka mukaan parasetamolin välitön (alle kaksi viikkoa) ja lyhyen aikavälin (kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen) vaikutus kipuun sekä lyhyen aikavälin vaikutus toimintakykyyn oli polven ja lonkan nivelrikossa kliinisesti merkityksetön.
29.05.2015 | niveltieto

Niveltieto-lehti 2/2015 on ilmestynyt 29.5.2015.

27.05.2015 | niveltieto

Osteoporoosia ehkäisevät lääkkeet eivät ole tehokas keino estää iäkkäiden ihmisten lonkkamurtumia, osoittaa vastikään BMJ:ssä julkaistu tutkimus. Vallitseva käsitys, jonka mukaan vanhusten lonkkamurtumat johtuvat luiden haurastumisesta, on jo lähtökohtaisesti virheellinen, sanoo tutkimusta johtanut professori Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta.

26.05.2015 | niveltieto

Liikuntaharjoittelun tiedetään parantavan iäkkäiden toimintakykyä ja vähentävän sekä kaatumisia että kaatumisvammoja. Nyt on saatu uutta tietoa siitä, että liikuntaharjoittelun vaikutukset ovat pitkäkestoisia. UKK-instituutissa tehty tutkimus osoittaa vuoden kestäneen monipuolisen ja intensiivisen harjoittelujakson vaikutusten kantavan vielä viisi vuotta aktiivisen harjoittelun päättymisen jälkeenkin.

22.05.2015 | niveltieto

Arviolta kaksi kolmannesta ihmiskunnasta ei vieläkään saa kunnollista ja turvallista kirurgista hoitoa ja on siksi suurentuneessa vaarassa menehtyä esimerkiksi umpisuolen tulehdukseen tai luun murtumaan. Ongelmat ovat suurimpia köyhissä maissa, missä monilla ei ole varaa leikkaushoitoihin, vaikka niitä olisi tarjolla.

22.05.2015 | niveltieto
Polven sairaudet ovat yleisimpiä syitä koirien takaraajojen ontumiin. Nykyään fysioterapia on olennainen osa polvipotilaiden hoitoa koirilla. Jotta potilaan kuntoutumisen tasoa voidaan arvioida objektiivisesti, tarvitaan luotettavia arviointimenetelmiä.
04.05.2015 | niveltieto

Välilevyrappeuma on hyvin yleistä jo 21-vuotiailla ja se on yhteydessä alaselkäkipuun. Nuorten miesten tupakointi ja ylipaino altistavat välilevyrappeumalle.

27.04.2015 | niveltieto

Liitännäissairaudet, erityisesti sydän- ja verisuonitaudit, kuormittavat nivelreumapotilaita jo tautia diagnosoitaessa, ja tällä ylimääräisellä sairauskuormalla on tärkeitä vaikutuksia potilaiden työkykyyn ja kuolleisuuteen, osoittaa Helsingin yliopistossa 6.5. tarkastettava väitöstutkimus.

24.04.2015 | niveltieto

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myyntiä ei pitäisi sallia päivittäistavarakaupoissa, kertoo Taloustutkimuksen tuore mielipidekysely.

21.04.2015 | niveltieto

Uuteen eduskuntaan on valittu viisi lääkäriä.

16.04.2015 | niveltieto
Suuriin ibuprofeeniannoksiin liittyy vähän lisääntynyt riski saada esimerkiksi sydäninfarkti tai aivohalvaus.
15.04.2015 | niveltieto

Lisävuosia saadakseen ei tarvitse hölkätä kymmentä tuntia viikossa, sillä lähes saman hyödyn saa jo runsaalla kahdella tunnilla. Tulokset perustuvat Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistuun tutkimukseen.

09.04.2015 | niveltieto

Parasetamoli-kipulääkettä suositellaan alaselän ja niskan kiputiloihin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella parasetamoli ei todennäköisesti lievitä niitä. Polven ja lonkan nivelrikkoihin parasetamoli tehoaa paremmin, mutta tällöinkin teho jää pieneksi.

08.04.2015 | niveltieto

Lonkkien tekonivelkirurgian tutkimus tuottaa tuloksia: Proteesikohtainen implanttirekisterin nettiraportointi tulossa käyttöön

01.04.2015 | niveltieto
Väitöstutkimuksessa havaittiin uusien magneettikuvausmenetelmien tunnistavan nivelrikossa syntyviä varhaisia nivelruston kudosvaurioita kokeellisissa olosuhteissa.
01.04.2015 | niveltieto

Kela voi maksaa osakuntoutusrahaa 1.10.2015 alkaen. Näin kuntoutus ja työ voidaan  yhdistää aikaisempaa joustavammin. Kuntoutusta voidaan toteuttaa paremmin myös avomuotoisena.

24.03.2015 | niveltieto
UKK-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa monipuolinen liikuntaharjoittelu osoittautui tehokkaaksi keinoksi vähentää kaatumisvammoja. Kotona asuvien iäkkäiden naisten kaatumisvammojen määrä väheni puoleen säännöllisen lihasvoimaa ja tasapainoa harjoittaneen liikunnan ansioista. Liikunta paransi myös toimintakykyä. D-vitamiini puolestaan paransi luuntiheyttä, mutta ei toimintakykyä eikä liikunnan tehoa.
20.03.2015 | niveltieto

Vuoden 2016 alusta alkaen lääkärin määräämistä, Kelan korvaamista lääkkeistä saa sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen vasta, kun lääkekustannukset ylittävät alkuomavastuun. Alkuomavastuu on 45 euroa kalenterivuodessa. 

17.03.2015 | niveltieto
Homeopatialla ei ole vaikutusta sairauksien hoidossa. Tähän tulokseen päätyivät Australian terveysviranomaiset meta-analyysissa, jossa he kävivät läpi useita kymmeniä homeopatian vaikutuksesta tehtyjä tutkimuksissa.
12.03.2015 | niveltieto

Suomalaisten mielestä pitkät odotusajat ovat suurin ongelma perusterveydenhuollossa. Kansalaiset haluavatkin, että enimmäisaika terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pääsyyn määriteltäisiin laissa.

11.03.2015 | niveltieto
Australialaistutkijat ovat löytäneet Tarantella-heimoon kuuluvan Haplopelma doriae -hämähäkin myrkystä lupaavia molekyylejä, joista voitaisiin kehittää uusia kipulääkkeitä kroonisen kivun hoitoon.
11.03.2015 | niveltieto
DI Aaro Salmisen keuhkosairausopin/fysiologian alaan kuuluva väitöskirja Peripheral hypoxia and autonomic responses in  restless legs syndrome (Periferinen hypoksia ja autonomiset vasteet levottomat jalat -oireyhtymässä) tarkastetaan 14.3.2015 klo 12 Tampereen yliopiston Arvo-rakennuksen Jarmo Visakorpi -salissa, Lääkärinkatu 1, Tampere.
10.03.2015 | niveltieto

Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä, joka järjestetään vuosittain. Seuraava teemapäivä järjestetään 19.3.2015 ja sen teemana on lääkehoidon seuranta.

10.03.2015 | niveltieto

Sydänkohtaukseen sairastuneet saavat usein veren hyytymistä hillitseviä lääkkeitä uusien kohtausten ehkäisemiseksi. Jos potilas käyttää samanaikaisesti myös tulehduskipulääkkeitä, lääkitykset voivat kuitenkin johtaa ongelmiin, tuore tutkimus osoittaa.

10.03.2015 | niveltieto

Kun ihminen loukkaa tapaturmaisesti esimerkiksi polvensa, vakuutusyhtiö usein korvaa lääkärissäkäynnin ja tarvittavat tutkimukset, mahdollisen leikkauksen ja sitä edeltävät kuvantamistutkimukset. Tuore tutkimusnäyttö kuitenkin kertoo, että fysioterapialla saadaan monissa tapauksissa oleellisesti pienemmin kustannuksin yhtä hyviä tai parempia tuloksia kuin leikkauksella.

05.03.2015 | niveltieto
15 vuotta täyttänyt Suomen Nivelyhdistys ry kokoaa nivelistään huolehtivaa kansaa rentouttavalle, virkistävälle ja tärkeää asiantuntijatietoa tarjoavalle Nivelristeilylle Tukholmaan 18.–20.4.2015.
03.03.2015 | niveltieto

Parasetamoli-kipulääkettä pidetään monia muita kipulääkkeitä turvallisempana ja siksi sitä käytetään hyvin monien vaivojen hoitoon. Tuoreen katsaustutkimuksen perusteella parasetamolin turvallinen maine saattaa kuitenkin olla liioiteltu.

19.02.2015 | niveltieto
Intensiivinen hyppelytyyppinen liikunta paransi polvilumpioiden ruston laatua vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joilla on nivelrikon ja osteoporoosin riski.
04.02.2015 | niveltieto
Yksilöllisesti hiotut käsien voimaharjoitukset ja venytykset voivat tarjota merkittävän lisäavun käsioireita poteville nivelreumapotilaille. Hyöty havaitaan potilailla, jotka saavat jo nivelreuman lääkehoitoja.
04.02.2015 | niveltieto

Tuoreen tutkimuksen mukaan vitamiinilisiä syömällä ei todennäköisesti elä yhtään pitempään kuin muutenkaan. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia.

29.01.2015 | niveltieto

Tähän julkaisuun on koottu pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden yhteinen sosiaaliturva pääpiirteittäin. Oppaan ovat koonneet neljätoista kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä. Suomen Nivelyhdistyksestä oppaan toimituskunnassa ovat olleet Marja Eronen ja Eila Huhtamäki.

28.01.2015 | niveltieto
Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla hoidettujen potilaiden määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa 3,2 prosenttia ja hoitopäivien määrä lähes 23 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote.
26.01.2015 | niveltieto

Jotkut sanovat tuntevansa sään polvissaan, mutta lääkärin mukaan kyse on vain uskomuksesta. Pakkanen ei kylmennä edes metallista tekoniveltä.

23.01.2015 | niveltieto

Vähäinen liikunta ja löhöily ovat tunnettuja terveysriskejä, mutta iltansa television edessä makaavat saattavat suurentaa mm. sydänoireiden vaaraansa, vaikka harrastaisivat säännöllisesti liikuntaa.

22.01.2015 | niveltieto

Kustannus Oy Duodecim on kehittänyt 13–18-vuotiaille koululaisille suunnatun sähköisen terveystarkastuksen, Koulun terveyskoneen. Testissä nuori arvioi 24 kysymykseen vastaamalla nykyisiä terveystottumuksiaan ja elämäntaitojaan.

21.01.2015 | niveltieto

Laihduttaminen, tupakoinnin lopettaminen tai liikuntaharrastuksen aloittaminen onnistuu paljon helpommin, jos saa houkuteltua myös puolisonsa muuttamaan elintapojaan. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan vaikutus on huomattava.

19.01.2015 | niveltieto

Liian vähäinen liikunta on tuoreen tutkimuksen mukaan suurempi terveysriski kuin ylipaino. Jo pienen pieni lisäys liikkumisessa voi pidentää elinikää, tulokset osoittavat.

13.01.2015 | niveltieto

Äskettäin julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan elämäänsä tyytyväisillä 60–70-vuotiailla naisilla on parempi luuntiheys ja vähemmän luukatoa kuin tyytymättömillä.

05.01.2015 | niveltieto
Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön johtamassa pohjoismaisessa tutkimuksessa havaittiin, että terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa. Näiden geenien ilmentyminen väheni liikapainoisilla ilman painonpudotusta. Liikapainoon liittyvien terveyshaittojen uskotaan johtuvan osaksi juuri rasvakudoksen tulehdustilasta. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
05.01.2015 | niveltieto

Vaihdevuosioireiden vakavuus voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan ennustaa tulevien luunmurtumien vaaraa. Pahemmat oireet liittyvät suurempaan riskiin, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

29.12.2014 | niveltieto

1.1.2015 alkaen muusta kuin alueellisesta tilausnumerosta tilatusta taksimatkasta asiakas maksaa korotetun 32 euron omavastuun. Tätä 32 euron omavastuuta ei lasketa mukaan asiakkaan vuotuiseen omavastuuosuuteen, ns. matkakattoon.

29.12.2014 | niveltieto

Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen käytettävissä oleva rahamäärä supistuu vuodesta 2015. STM:n valmistelema säästö tarkoittaa muutoksia sekä kuntoutujamääriin että kuntoutuspalveluihin.

18.12.2014 | niveltieto
Jouluterverhdys yhteistyökumppaneillemme, jäsenillemme ja sivustomme lukijoille
18.12.2014 | niveltieto

Vuonna 2005 voimaan tullut hoitotakuu on lyhentänyt lonkan ja polven tekonivelleikkausten jonoja ja poistanut jonotusajoissa olleen epätasa-arvon. Ennen hoitotakuuta vähävaraiset potilaat jonottivat varakkaita pitempään.

18.12.2014 | niveltieto

Mustikan syöminen vähensi runsasrasvaisen ruokavalion haittoja juuri julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa mustikan hyödylliset vaikutukset samanaikaisesti sekä verenpaineeseen että ravitsemusperäisiin tulehdusvasteisiin.

16.12.2014 | niveltieto
Työterveyslaitoksen ja Kelan yhteisessä tutkimushankkeessa Työterveysyhteistyö liikuntaelinvaivoihin liittyvän työkyvyttömyyden ehkäisyssä kehitetään keinoja, joilla työterveyshuolto ja työpaikka voivat tukea liikuntaelinongelmaisen työntekijän kuntoutumista ja työssä jatkamista.
09.12.2014 | niveltieto

Leikkauksen pituus voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa potilaan riskiin saada laskimoveritulppa leikkauksen jälkeen. Riski suurenee tasaisesti mitä pitempi leikkaus on, tulokset osoittavat.

02.12.2014 | niveltieto

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua aivohalvauksiin ja sen vuoksi heitä lääkitään veren hyytymistä vähentävillä lääkkeillä. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella tämä tekee heidät kuitenkin alttiiksi vakaville verenvuodoille, jos he syövät myös NSAID-tulehduskipulääkkeitä.

01.12.2014 | niveltieto
Sivumme löytyvät 1.12.2014 lähtien uudesta osoitteesta www.nivel.fi
30.11.2014 | niveltieto
Nivelet alkavat kiinnostaa yleensä vasta sitten, kun ne ovat kipeät. Jokainen voisi tehdä kuitenkin paljon niveltensä hyväksi jo ennen sitä. Tähän kannustaa uusi Nivelrikkopeli!
30.11.2014 | niveltieto

Pienituloisten ja hyvätuloisten suomalaisten elinajanodotteessa on selvä ero, ja se on kasvanut aikavälillä 1988–2007.

26.11.2014 | niveltieto
Perinteisten metalli-muoviliukuparia käyttävien lonkkatekonivelten huonot tulokset nuorilla ja aktiivisilla potilailla johtivat eri tekonivelkonseptien aktiiviseen kehitystyöhön 1990-luvun loppupuolella. Erityisesti kokometallisten pinnoitekonivelten käyttö lisääntyi nopeasti 2000-luvun alussa maailmanlaajuisesti. Vuonna 2008 ilmaantuivat kuitenkin ensimmäiset tutkimustulokset, joiden mukaan kokometallisen lonkkatekonivelen saaneilla potilailla oli havaittu lonkan ympäryskudosten tulehdusreaktioita, eli nk. metallireaktioita.
24.11.2014 | niveltieto

Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan olkapään jännevaivojen ensisijainen hoitomuoto on kuntoutus. Leikkaushoitoon ryhtymisessä tulisi olla nykyistä kriittisempi. Nykytiedon mukaan olkapään jännevaivojen taustalla on yleensä olkapään heikko lihashallinta, huono ryhti tai muut toiminnalliset seikat. Jänteen repeämien esiintyvyys kasvaa iän myötä. 

20.11.2014 | niveltieto
Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan parasetamoli-särkylääke ei nopeuta alaselkäkipuja potevien toipumista. Havainto on mielenkiintoinen, sillä parasetamolia käytetään alaselän kipujen hoitoon, mutta käytäntöä tukeva tutkimusnäyttö on vaatimaton.
11.11.2014 | niveltieto

Tulehduskipulääkkeitä ja muita tulehdustiloja vähentäviä lääkkeitä käyttävät saattavat saada helpotusta myös masennusoireisiinsa, tuore tutkimus vihjaa. Masennukseen usein liittyy tulehdustila, joten yhteys on mahdollinen.

11.11.2014 | niveltieto

Raskaita kantamuksia työssään usein nostavat ovat selvästi muita suuremmassa vaarassa loukata selkänsä ja kärsiä alaselkäkivuista. Tuoreen hollantilaistutkimuksen perusteella riski kasvaa mitä useammin ja painavampia kuormia työntekijä nostaa.

04.11.2014 | niveltieto

Maatalousyrittäjillä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat yleisempiä työkyvyttömyyseläkkeiden ja kuntoutustukien syitä kuin muilla työeläkevakuutetuilla. Vaikka mielenterveyden häiriöt ovat toiseksi yleisin työkyvyttömyyden syy, ne ovat selvästi harvinaisempia kuin muilla toimialoilla.

04.11.2014 | niveltieto
Noin puolet kotona asuvista yli 75-vuotiaista iäkkäistä raportoi kroonista tuki- ja liikuntaelinkipua. Heistä kolme neljäsosaa kärsi kivuista vähintään kolmena peräkkäisenä vuotena. Kahdella kolmasosalla kipu oli voimakkuudeltaan keskinkertaista tai voimakasta. Lähes puolet kroonista kipua kokevista iäkkäistä toivoisi lääkärin kiinnittävän enemmän huomiota kivun hoitoon. Tulokset käyvät ilmi proviisori Niina Karttusen Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
23.10.2014 | niveltieto
Suomalaisen Fidelity-ryhmän viime vuonna julkaisema tutkimus polven rappeumaperäisen nilvelkierukkarepeämän leikkaushoidon olemattomista eduista verrattuna lumeleikkaukseen on jo vähentänyt polven tähystysleikkauksia Suomessa.
22.10.2014 | niveltieto

Kaatumiset ja luunmurtumat ovat yksi yleisimmistä vanhusten terveysriskeistä, mutta niiden todennäköisyyttä voi pienentää huolehtimalla fyysisestä kunnosta ja tasapainosta. Tuoreen australialaistutkimuksen perusteella muun muassa uinti on tähän hyvä keino.

10.10.2014 | niveltieto

Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistys (Finnish OsteoArthritis Research Society/FOARS) on myöntänyt 1000 euron arvoisen Niveltieto-palkinnon FT Hannu Karjalaiselle tunnustuksena ansiokkaasta nivelrikkoa käsittelevästä väitöskirjatyöstä.

10.10.2014 | niveltieto
Akupunktiota käytetään joskus pitkäaikaisten polvikipujen hoitoon, mutta tuoreen australialaistutkimuksen mukaan hoidot eivät todennäköisesti tepsi. Osa potilaista tosin voi saada lumevaikutukseen perustuvia hyötyjä, mutta ne eivät jää pysyviksi, tulokset osoittavat.
01.10.2014 | niveltieto

Liikkumattomuus maksaa Yhdysvalloissa 117 miljardia dollaria, eli 11 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista. Vastaavasti Suomessa liikunnan puutteesta ja istumisesta koituva hintalappu on 1-2 miljardia euroa vuodessa. Nämä luvut tulivat julki II Kansallisessa liikuntafoorumissa Yleisradion Studiotalolla sunnuntaina.

25.09.2014 | niveltieto

Ikääntyvien naisten lonkkamurtumariskiä voi ennakoida yksinkertaisilla toimintakykytesteillä, osoittavat kuopiolaisen OSTPRE-tutkimushankkeen tuoreet tulokset. Lonkkamurtuman ja kuoleman riski oli 15 vuoden seuranta-aikana suurempi niillä, jotka eivät kyenneet seisomaan yhdellä jalalla kymmentä sekuntia tai kyykistymään riittävän alas ja koskettamaan kädellä lattiaa.

18.09.2014 | ArjaH
Tervetuloa Viroon – odotamme sinua! julistaa Medicine Estonian esite.
15.09.2014 | ArjaH
Laaja-alaisista tuki- ja liikuntaelinten kivuista kärsivät ovat korealaistutkimuksen mukaan usein myös ylipainoisia. Liikakilot saattavatkin olla yksi kipuja pahentava tai niille altistava tekijä, tulokset osoittavat.
12.09.2014 | ArjaH
LL Inari Kostensalo suosittelee väitöskirjatyössään, että uusia tekoniveltyyppejä seurataan tulevaisuudessa entistä aktiivisemmin. Tekonivelrekisterit ovat tässä avainasemassa.
04.09.2014 | ArjaH

Kihtiä potevat oirehtivat etenkin kuumien ja kuivien päivien jälkeen, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Myös korkea ilmankosteus voi saada kihdin oireilemaan.

29.08.2014 | ArjaH
Niveltieto-lehti 3/2014 on ilmestynyt.
18.08.2014 | ArjaH

Lihavuus ja liikakilot voivat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa nivelrikolle. Riski havaitaan etenkin naisilla, jotka sairastuvat nivelrikkoon alle 55-vuotiaina.

12.08.2014 | ArjaH

Ortopediset leikkaukset saattavat olla iäkkäille potilaille turvallisempia kuin tähän asti on luultu, tuore tutkimus vihjaa. Ikäihmisten tekonivelleikkauksiin liittyvä kuolleisuus näyttää itse asiassa pienentyneen.

22.07.2014 | ArjaH

Samaan aikaan kun tietokoneavusteisiä laitteita käytetään muuten yhä enemmän, pysyvät ortopediset tietokoneavusteiset ja robottileikkaukset oletettavasti kehittyneiden maiden huipputason sairaaloiden käytössä, analysoi tutkimus-ja konsulttiyritys GlobalData.

09.07.2014 | ArjaH

Säännöllinen jumppa auttaa vanhuksia säilyttämään liikuntakykynsä ja elämään itsenäistä elämää pitempään, tuore tutkimus osoittaa.

23.06.2014 | ArjaH

Sukupuoli saattaa vaikuttaa siihen miten paljon ja minkälaisten leikkausten jälkeen leikkauspotilaat kipuilevat, tuore saksalaistutkimus vihjaa.

16.06.2014 | ArjaH
Uusi nivelpiiri aloittanut toimintansa.
09.06.2014 | ArjaH

Lihavuuteen liittyviä terveysriskejä voi mahdollisesti pienentää harrastamalla liikuntaa, vaikka liikkuminen ei edes laihduttaisi. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vähäinenkin liikunnan lisääminen voisi auttaa ylipainoisia välttymään diabetekselta ja sydäntaudeilta.

06.06.2014 | ArjaH

Lonkan nivelrikkoa potevat saavat usein fysioterapiaa vaivaansa, mutta tuoreen australialaistutkimuksen perusteella fysioterapiasta ei todennäköisesti ole heille hyötyä. Se saattaa jopa lisätä oireita, Jama-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

06.06.2014 | ArjaH

Ylipaino, liian vähäinen liikunta ja liiallinen alkoholin käyttö ovat suomalaisten mielestä suurimmat uhat terveydelle, kertoo Apteekkariliiton, Lääkäriliiton ja Lääketietokeskuksen teettämä tuore kysely.

01.06.2014 | ArjaH

Aiheina mm. Lonkkakivun syyt, biologiset lääkkeet nivelreuman hoidosssa, isovarpaan tekonivel ja tekonivelkirurgian laatu.

28.05.2014 | ArjaH

Elimistön endokannabinoidijärjestelmään vaikuttavilla lääkkeillä voitaisiin hoitaa monia sairauksia kuten lääkekannabiksella, mutta turvallisemmin. Proviisori Heikki Käsnänen tarkasteli Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan järjestelmän mahdollisia vaikutuskohteita ja niihin vaikuttavia lääkemolekyylejä laskennallisin menetelmin ja tietokonemallinnuksen avulla.

28.05.2014 | ArjaH

Terveystieteiden maisteri Maija Rantala selvitti Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan muistisairaiden lonkkamurtumapotilaiden akuutin kivun hoitoa. Kirurgisten osastojen hoitohenkilökunnasta yli puolet piti kivun hoitoa riittävänä.

28.05.2014 | ArjaH
Lonkan kokotekonivelleikkaukset sujuvat paremmin, kun operaation suorittaa kokenut kirurgi, joka tekee kyseisiä leikkauksia säännöllisesti. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella raja menee noin kolmessakymmenessä leikkauksessa per vuosi.
23.05.2014 | ArjaH

Läpi aikuisiän jatkuva ylipaino altistaa diabetekselle, sydänsairauksille ja monille muille sairauksille. Laihduttaminen kuitenkin pienentää näitä terveysriskejä, vaikka laihtuminen jäisi väliaikaiseksi.

22.05.2014 | niveltieto
Enon nivelpiiri aloitti toimintansa 15.05.2014. Enon alueeseen kuuluvat muun muassa Eno, Uimaharju, Sarvinki, Ahveninen, Ilomantsi ja Tuupovaara.
20.05.2014 | ArjaH

Raskasta fyysistä työtä tekeville kehittyy eläkeikään mennessä erilaisia liikkumista vaikeuttavia vaivoja ja ongelmia selvästi todennäköisemmin kuin kevyttä työtä tekeville, tuore suomalaistutkimus vahvistaa. Vapaa-ajan liikunta sen sijaan ehkäisee liikkumisvaikeuksien kehittymistä.

20.05.2014 | ArjaH

Solisluun keskiosan murtuma paranee nopeammin ja luutuu paremmin leikkaushoidolla kuin konservatiivisella hoidolla, osoittaa Helsingin yliopistossa 23.5. tarkastettava väitöstutkimus.

20.05.2014 | ArjaH

D-vitamiinilisiä syövät vanhukset eivät välty kaatumisilta yhtään todennäköisemmin kuin muutkaan, vaikka D-vitamiinia on suositeltu kaatuilun ehkäisyyn jo pitkään. Tutkijat uskovat, että D-vitamiinilisistä saattaa olla apua vain sen puutoksesta kärsiville.

06.05.2014 | SNY
Suomen Nivelyhdistyksen vuosikertomus vuodelta 2013 on julkaistu: Vuosikertomukset.
05.05.2014 | niveltieto
Suomen Nivelyhdistyksen verkkokauppa Nivelpuoti on otettu käyttöön.
05.05.2014 | SNY

Ortopedian erikoislääkäri Raine Sihvonen on saanut Tampereen yliopiston Vuoden tiedeteko -palkinnon polven tähystysleikkauksia koskevasta tutkimuksestaan.

05.05.2014 | SNY

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan maltillisesti alkoholia käyttävät naiset saattavat säästyä nivelreumalta muita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan naisilla, jotka juovat korkeintaan lasillisen päivässä.

05.05.2014 | SNY

Tekonivelleikkausten määrä ei aina korreloi laatuun tai hintaan. Esimerkiksi Turun yliopistollinen sairaala pärjäsi Finnish Consulting Groupin tekemässä vertailussa surkeasti.

28.04.2014 | SNY

Nuoruustyypin diabetesta sairastaville voi vuosien varrella kehittyä käsien ja sormien toimintaa pahasti haittaavia liikerajoituksia. Tämä jäykän käden oireyhtymäksi kutsuttu vaiva kehittyy etenkin yli 30 vuotta diabetesta sairastaneille sekä potilaille, joiden veren glukoosipitoisuus on korkea, tuore tutkimus osoittaa.

14.04.2014 | niveltieto

Fysiatrian dosentti, erikoislääkäri Jari Arokosken luento nivelrikon hoidosta sekä keinoista nivelrikon pahenemisen ehkäisyyn on katsottavissa netissä osoitteessa www.nivel.fi/luento.

06.04.2014 | niveltieto

Liikunta on tunnettu sydänsairauksien ehkäisijä, mutta liikkua kannattaa, vaikka riskitekijöitä olisi jo ehtinyt kertyä tai olisi jo sairastunut sydän- ja verisuonitautiin. 

06.04.2014 | niveltieto

D-vitamiinin puutos on yhdistetty moniin sairauksiin ja oireisiin, mutta tutkimusnäyttö D-vitamiinilisien terveysvaikutuksista on yhä ristiriitaista.

01.04.2014 | SNY

Sigrid Juseliuksen säätiö on myöntänyt lähes 800 000 euroa apurahoja Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmille. Yksi apurahan saaneista on akatemiatutkija Rami Korhonen, jonka ryhmä tutkii nivelrikkoa.

31.03.2014 | niveltieto

Lahden nivelpiiri on ollut jonkin aikaa tauolla. Paljon kysytty ja toivottu nivelpiiri aloittaa toimintansa uudelleen huhtikuussa.

31.03.2014 | niveltieto

Suomen Nivelyhdistys kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen kevätkokoukseen Lahteen.

30.03.2014 | SNY
Lihavat ja ylipainoiset voivat olla muita herkempiä sairastumaan kivuliaaseen iskiakseen sekä välilevypullistumaan, suomalaistutkimus osoittaa.
25.03.2014 | niveltieto
Sosiaaliturva pähkinänkuoressa 2014 on suomalaisen sosiaaliturvan kattava yleisesittely.
21.03.2014 | SNY
Kehon liikkeillä ohjattavat liikunnalliset konsolipelit voivat tehostaa ylipainoisten lasten laihtumista. Pelejä pelaavat lapset alkavat tulosten perusteella liikkua enemmän, mikä näkyy myös painon putoamisena, tuore tutkimus osoittaa.
21.03.2014 | SNY
Polven eturistisiderepeämä on yksi yleisimmistä urheiluvammoista. Tuore väitös selvitti leikkaushoidon tuloksia ja vertaili eri leikkaustyyppien vaikutuksia.
12.03.2014 | SNY
Suomen Nivelyhdistys on saanut 10 000. jäsenensä tänään. Jäsenmäärä on kasvanut tähän mennessä joka ikisenä yhdistyksen toimintavuotena, ja kasvu tuntuu jatkuvan.
04.03.2014 | SNY
Potilasvakuutuskeskukselle tehtiin viime vuonna lakisääteisen potilasvakuutuksen perusteella yhteensä 7 788 vahinkoilmoitusta.  Määrä on sama kuin edellisvuonna.
28.02.2014 | SNY
Vuoden 2014 ensimmäinen Niveltieto on ilmestynyt.
26.02.2014 | SNY
Lonkkamurtuman saaneista vanhuksista monet vammautuvat pysyvästi eivätkä koskaan palaa entiselleen kuntoutuksesta huolimatta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tilanne voisi parantua huomattavasti, jos lonkkamurtumapotilaat saataisiin tekemään kevyitä kotiharjoituksia ohjatun kuntoutuksen päätyttyä.
26.02.2014 | SNY
Liian vähän D-vitamiinia ruoasta ja auringonvalosta saavat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin. Tuoreen irlantilaistutkimuksen tulokset viittaavat D-vitamiinin vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan.
24.02.2014 | SNY
Raskaana olevat naiset voivat käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman pelkoa keskenmenosta, tuore tutkimus osoittaa. Israelilaistutkijoiden tulokset ovat tervetulleita, sillä aiemmissa tutkimuksissa tulehduskipulääkkeiden ja keskenmenoriskin yhteydestä on jäänyt ristiriitainen kuva.
20.02.2014 | SNY
Filosofian maisteri Hannu Karjalainen tutki väitöstyössään nestepaineen, osmoottisen paineen ja venyttävän voiman vaikutusta rustosolujen geeniluentaan.
14.02.2014 | SNY
Yleisön pyynnöstä täysin uusitut nivelpaidat tulivat. Paidat ovat aiempia paitoja pehmeämpiä ja sileämpiä ja niissä on toivottu suurempi kaula-aukko.
12.02.2014 | SNY
Uudet sivumme on otettu tänään käyttöön. Palautetta sivuista - etenkin mahdollisista virheistä - voi lähettää osoitteeseen toimisto@nivel.fi. Kiitos avustasi!
07.02.2014 | SNY
Potilasturvallisuus.fi-sivusto on avattu. Sivusto tarkoitettu ja suunnattu kaikille terveysalasta ja potilasturvallisuudesta kiinnostuneille lukijoille.
03.02.2014 | testi
Laihuus on suuri terveysriski yli 65-vuotiaille. Kuolleisuutta tarkastellessa suuremmassa vaarassa ovat laihat yli 65-vuotiaat, tuore australialaistutkimus osoittaa.
03.02.2014 | testi
Tuoreen tutkimuksen mukaan ohjattu harjoittelu voi vähentää lonkkanivelrikkoisten tekonivelleikkauksien tarvetta jopa 44 %.
20.01.2014 | niveltieto
Sementoitu lonkan kokotekonivel on kestävyydeltään parempi kuin sementoimaton tai hybriditekonivel, todetaan pohjoismaisessa rekisteritutkimuksessa.
20.01.2014 | niveltieto
Sääriluunkääntöleikkausten määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisten kahden vuosikymmenen aikana, selviää Tuukka Niinimäen väitöstutkimuksesta.
12.12.2013 | niveltieto
BBC uutisoi 25.12.2013, että kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt yli 40 DNA-heikkoutta, jotka lisäävät nivelreuman riskiä.
12.12.2013 | niveltieto
Lääketutkimuksissa on tavallista verrata tutkittavaa lääkettä lumehoitoon tai lumevalmisteeseen, jonka tiedetään olevan tehoton tutkittavaan vaivaan.
12.12.2013 | niveltieto
Yli 41 euroa maksavat reseptilääkkeet halpenevat ja sitä halvemmat kallistuvat. Kaikkein kalleimmat lääkkeet halpenevat jopa satoja euroja. Suurin hinnan nousu on 1,40 euroa.
05.12.2013 | niveltieto
LL Liisa Pekkasen väitöskirjatutkimuksen tulokset osoittavat, että kahden vuoden seurannassa selän jäykistysleikkauspotilaat hyötyvät toimenpiteestä sekä toimintakyvyn, että elämänlaadun osalta.
02.12.2013 | niveltieto
Kuntoutusjärjestelmässä on kuntoutujan kannalta pahoja puutteita, arvioivat järjestöjen kuntoutusammattilaiset sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön SOSTEn Järjestöbarometrissa.
25.11.2013 | niveltieto
Nivelrikosta kärsivät ovat tavallista alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuo alttius voi pienentyä tekonivelleikkauksen jälkeen.
25.11.2013 | niveltieto
Tekonivelvalmistaja DePuy Orthopaedics maksaa Yhdysvalloissa yhteensä 2,5 miljardin dollarin korvaukset potilaille, joille on jouduttu vaihtamaan ASR-lonkkatekonivel uuteen.
14.11.2013 | niveltieto
Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tarpeisiin tuotettu verkkojulkaisu Sosiaaliturvaopas on päivitetty vuoden 2013 tasalle.
09.11.2013 | niveltieto
Fysiatri Riikka Juhakoski palkittiin ensimmäisellä Niveltieto-palkinnolla Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistyksen FOARSin syyskokouksen ja seminaarin yhteydessä Tampereella torstaina.
05.11.2013 | niveltieto
Ohjattuihin liikuntaryhmiin osallistuvat seitsemänkymppiset välttyvät kaatumisilta ja loukkaantumisilta selvästi todennäköisemmin kuin muut ikätoverit.
05.11.2013 | niveltieto
Testaa netissä viikottainen liikkumisesi.
28.10.2013 | niveltieto
SalusAnsvar-tiedepalkinto myönnettiin kahdelle ansioituneelle kivuntutkijalle.
21.10.2013 | niveltieto
Syyskokouksessa Mikkelissä 19.10.2013 valittiin uudet hallituksen jäsenet.
21.10.2013 | niveltieto
Suomen Nivelyhdistys sai uuden logon.
15.10.2013 | niveltieto
International Journal of Epidemiology -lehti julkaisi tutkimuksen istumisen yhteydestä kuolleisuuteen.
11.10.2013 | niveltieto
Tampereen yliopiston emeritusprofessori Pentti Tuohimaan työryhmän tutkimuksessa on saatu uutta tietoa D-vitamiinin vaikutuksista elimistössä ja löydetty uusia mahdollisuuksia kroonisten sairauksien ehkäisyyn.
11.10.2013 | niveltieto
D-vitamiinin puutoksesta kärsivät saavat muita herkemmin verenkierron infektioita sairaalahoidon aikana, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.
09.10.2013 | niveltieto
Yli 40 000 suomalaista jää ennenaikaisesti eläkkeelle nivelrikon vuoksi vuosittain.
03.10.2013 | niveltieto
Pitkäaikaisista alaselkäkivuista kärsivät saavat joskus selkäytimen epiduraalitilaan kortikosteroidipistoksia, mutta pistosten tehosta on oltu montaa mieltä.
03.10.2013 | niveltieto
Lääkäreiden kannattaisi määrätä potilaille liikuntareseptejä nykyistä useammin, sillä moniin pitkäaikaissairauksiin liikunta saattaa tepsiä ainakin yhtä hyvin kuin lääkkeet.
24.09.2013 | niveltieto
Polven ja mahdollisesti myös lonkan nivelrikon aiheuttamat kivut voivat monilla lievittyä liikunnan avulla. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan parhaan avun saa todennäköisimmin yhdistämällä eri liikuntamuotoja monipuolisesti.
17.09.2013 | niveltieto
Tulehduskipulääkkeet lisäävät sydänriskejä ja aiheuttavat vatsaoireita monille potilaille, mutta tieto näiden riskien suuruusluokasta ja eri lääkkeiden vaikutuksista on yhä vähäistä.
17.09.2013 | niveltieto
Rannekanavaoireyhtymää hoidetaan usein steroidipistoksilla, mutta niiden pitkäaikaisvaikutukset ovat vailla tutkimusnäyttöä.
02.09.2013 | niveltieto
Vuonna 2012 alkoi 336 600 sairauspäivärahakautta. Näistä 33 % alkoi tuki- ja liikuntaelinten sairauden perusteella.
15.08.2013 | niveltieto
Yliopistotutkija Simo Saarakkala Oulun yliopiston biolääketieteen laitoksesta on saanut merkittävän 1,5 miljoonan euron tutkimusapurahan Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC)
07.08.2013 | niveltieto
DI Kaarlo Paakinahon väitöstyössään tutkimat ja kehittämät biomateriaalit muuttavat muotoaan ihmiselimistön itsensä aktivoimina – ilman ulkoista energiaa ja ohjelmoidusti hajoten.
30.06.2013 | niveltieto
Tupakoivat leikkauspotilaat menehtyvät muita potilaita todennäköisemmin, mutta riskit putoavat savuttomien tasolle viimeistään vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Tupakoivat leikkauspotilaat menehtyvät muita potilaita todennäköisemmin, mutta riskit putoavat savuttomien tasolle viimeistään vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta.
24.06.2013 | niveltieto
Psoriaasi-ihosairaus usein liittyy ylipainoon ja lihominen pahentaa sen oireita. Nyt tutkijat ovat osoittaneet yhteyden toimivan myös toiseen suuntaan.
24.06.2013 | niveltieto
Kolesterolia alentavat statiinit pienentävät sydänoireiden vaaraa, mutta monille potilaille ne saattavat myös aiheuttaa lihasten ja nivelten ongelmia.
17.06.2013 | niveltieto
Perjantaina tai viikonloppuna tehtävät leikkaukset saattavat olla potilaille vaarallisempia kuin alkuviikosta tehdyt, brittitutkimus osoittaa.
03.06.2013 | niveltieto
Kroonisista kivuista kärsivät ovat tavallista alttiimpia tekemään itsemurhan, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.
03.06.2013 | niveltieto
Lääketieteen lisensiaatti Riikka Juhakosken väitöstutkimus osoitti, että raskas fyysinen työkuormitus sekä tuki- ja liikuntaelinten vammat lisäävät lonkkanivelrikon riskiä.
22.05.2013 | niveltieto
Vanha kansa oli oikeassa: pihka parantaa. LL Arno Sipponen osoitti väitöstutkimuksessaan, että kuusen pihka voi päihittää sekä hankalia mikrobeja että sitkeitä sieniä.
16.05.2013 | niveltieto
VTT on kehittänyt älypuhelimeen helppokäyttöisen sovelluksen, jolla kuluttaja voi mitata EKG:nsä eli sydänfilminsä vaikkapa kotonaan.
14.05.2013 | niveltieto
Liikuntaa lääkkeeksi -palvelun tavoitteena on lisätä liikuntaa terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.
29.04.2013 | niveltieto
Väitös osoitti hiirimallin avulla, että happiradikaalit hillitsevät nivelreumaan liittyvää niveltulehdusta.
24.04.2013 | niveltieto
Lääketieteen lisensiaatti Teemu Långsjön väitöstutkimuksessa kehitettiin uusi ja aiempaa vähemmän virhelähteitä sisältävä stereologinen elektronimikroskooppinen menetelmä nivelruston kollageeniverkoston kvantitatiiviseksi tutkimiseksi.
24.03.2013 | niveltieto
Vuonna 2011 implanttirekisteriin ilmoitettiin yli 20 000 lonkan ja polven tekoniveltä.
20.03.2013 | niveltieto
Nivelrikko on maailman yleisin ja Suomessakin kansaterveydellisesti merkittävä nivelsairaus.
17.03.2013 | niveltieto
Filosofian maisteri Mika Mononen tutki väitöskirjatyössään tietokonemallinnuksen avulla polvinivelen vaurioiden mahdollisia riskialueita.
17.03.2013 | niveltieto
Useilla eri kohde-ja sairausryhmille suunnitelluilla kuntoutuskursseilla on kevään ja alkukesän aikana vielä tilaa.
13.03.2013 | niveltieto
Maailman yleisin nivelsairaus, nivelrikko, ilmenee yleisimmin suurissa painoa kantavissa nivelissä, kuten polvissa.
19.02.2013 | niveltieto
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auringonvalo ja erityisesti auringon UVB-säteily voivat pienentää riskiä sairastua nivelreumaan.
19.02.2013 | niveltieto
Sitra on tuottanut olkapääleikkauksesta kertovan omahoitovideon, joka kertoo hoitoprosessista potilaan näkökulmasta.
11.02.2013 | niveltieto
Tenniskyynärpäätä ei kannattaisi hoitaa kortisonipistoksilla, sillä oireiden lievittämisen sijaan kortisonipistokset saattavat jopa heikentää potilaan tilannetta.
03.02.2013 | niveltieto
Tuoreen tutkimuksen mukaan psoriasis on paljon muutakin kuin ihosairaus: lähes puolella psoriaatikoista on myös niveloireita.
03.02.2013 | niveltieto
Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tarpeisiin tuotettu verkkojulkaisu Sosiaaliturvaopas on päivitetty vuoden 2013 tasalle.
25.01.2013 | niveltieto
Liikuntarajoitteisten osuus 75 vuotta täyttäneistä väheni Kuopiossa toteutetussa kolmivuotisessa tutkimuksessa, jossa osallistujille toteutettiin terveysinterventioita yksilöllisen tarpeen mukaan ja jokaiselle laadittiin henkilökohtainen liikuntaohjelma.
17.01.2013 | niveltieto

Yksityisestä sairaanhoidosta perittävien hintojen vertailu on kätevää, kun vuoden alusta voimaan tulleet uudet korvaustaksat ovat verkossa.

14.01.2013 | niveltieto
Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saanti saattaa vaikuttaa siihen, miten monta elinvuotta seitsemänkymppisellä on vielä edessään.
09.01.2013 | niveltieto
Kansalaisten, terveydenhuollon toimijoiden ja hyvinvointipalvelujen tuottajien yhteinen terveys- ja hyvinvointitiedot kokoava palvelualusta Taltioni on avattu.
14.11.2012 | niveltieto
Liikunnalla voidaan muuttaa lihavuudelle altistavien geenien toimintaa ja vähentää niiden lihottavaa vaikutusta, osoittaa Helsingin yliopistossa 17.11. tarkastettava väitöstutkimus.
-->

Uutiset

Sivu 1 / 126  > >>

26.05.2020 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistyksen vertaisryhmien toiminta päästään toivottavasti aloittamaan ensi syksynä. Valmistaudumme siihen, että pääsemme kohtaamaan vertais- ja liikuntaryhmien osallistujia taas syksyllä. Mikäli koronatilanne kuitenkin edellyttää rajoituksia vielä syksyllä, sopeutamme toimintaamme niiden mukaisesti.

07.05.2020 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys tarjoaa keväisen lahjatilauksen mukana äideille monenlaista mukavaa apua arkeen. Vuosijäsenyyden ja siihen kuuluvien etujen lisäksi pakettiin sisältyvät normaalin jäsenmaksun (25 €) hinnalla jumppaohjevihko, kestokassi ja taiteilija Seija Värtön maalaamia postikortteja.
04.05.2020 | niveladmin
LL Heikki Mäntymäen Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan lonkan metalli-metalli-tekoniveltä käyttävillä potilailla esiintyy tekonivelkomponenttien välistä kylmähitsautumista. Mäntymäki vertasi ReCap-M2a-Magnum-tekoniveltä M2a-38-malliin ja totesi, että tekonivelen varsiosan ja nupin välillä tapahtuu kylmähitsautumista ReCap-M2a-Magnum-mallissa.

Tapahtumakalenteri


Tapahtumakalenterista näet, mitä yhdistyksessä juuri nyt tapahtuu. Klikkaa hiirellä tapahtumaa, saat siitä lisätietoa. Vakiintuneet liikuntatapahtumat nivelpiirien paikallisilla sivuilla. NIVELPIIRIEN KEVÄÄN 2020 TOIMINTA PERUTTU!

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut