Slide

Hiihtäen parempi lihaskunto ja tasapaino

Julkaistu 22.02.2024 Nivellys-blogi

Hiihto on kuulunut harrastuksiini koko elämäni ajan. Hiihto on siitä erinomainen laji, että se soveltuu myös nivelrikkoisille. Itse yritän ennaltaehkäistä nivelrikon pahenemista hiihdon avulla. Minulla on todettu nivelrikko kaularangassa ja sormien nivelissä. Polvissa ja lonkkanivelissä on ajoittain nivelrikon oireita, ns. tuntemuksia. Uskon, että hiihdon avulla vahvistan lihaskuntoani ja säilytän liikuntakykyni pitempään.

Olen kotoisin Kuusamosta, jossa kävin koulut 1960–70-luvuilla. Hiihto kuului jokaisen lapsen elämään, koska talvet olivat pitkiä ja lumisia, eikä muita harrastuksia järin paljon ollut.

Hiihto on ollut mahdollista luonnon lumilla myös Helsingissä tänä talvena. Yhtenäinen lumijakso on ollut marraskuun lopulta asti. Hiihtokausi jatkuu edelleen, vaikka latuja ovat koetelleet vesi- ja räntäsateet sekä jäätymiset. Hiihtopäiviä on jäänyt runsaasti väliin oikuttelevien säiden vuoksi.

Koen, että hiihto parantaa myös tasapainoa. Joka vuosi ensimmäinen hiihto tuntuu huteralta. On ihana huomata, kun löytää paremman tasapainon ja uskaltaa lisätä vauhtia – ja jopa ohittaa muita ladulla. Vältän silti mäkisiä maastoja. Peltoladut ovat turvallisia ikäihmisille ja niitä on ihan riittävästi.

Tasapainotaidoille on ollut tänä talvena käyttöä lähes joka päivä myös normaaliarjessa liukkaiden kelien vuoksi. Hankin vihdoin nastalenkkarit itsekin. Niiden turvin olen pystynyt sauvakävelemään tai kävelemään niinä päivinä, jolloin ladut ovat olleet jäisiä tai liian vähälumisia.

Kannustan kaikkia hiihdon pariin. Siinä koko vartalo saa liikuntaa. Parasta on hiihdon jälkeinen olo. Sauna tai suihku hiihtolenkin jälkeen kruunaa koko päivän. Siitä ei olo parane.

Sisko Seppä
kirjoittaja on Suomen Nivelyhdistyksen entinen puheenjohtaja

Kansallista Hiihtopäivää vietetään lauantaina 24.2.2024. Kannustamme kaikkia hiihtämään tai kokeilemaan hiihtoa! Lähde vauhdikkaalle hikilenkille lähiladulle, tee koko perheen hiihtoretki lähilaavulle tai osallistu Suomen Ladun jäsenyhdistysten hiihtotapahtumiin ympäri Suomen. Kansallisena Hiihtopäivänä järjestetään kymmenittäin tapahtumia ympäri Suomea.

Katso Suomen Ladun nettisivulta, onko omalla paikkakunnallasi järjestettyä tapahtumaa. Siirry sivulle: Kansallinen hiihtopäivä

Tärkeintä on, että antaudut hiihdon hurmaan ja suuntaat ladulle! Jaa tunnelmasi somessa tunnisteella #KansallinenHiihtopäivä.

Kuva: Joona Kotilainen