Slide

Ehkäisy ja etenemisen hidastaminen

Julkaistu 08.09.2023 Mikä on nivelrikko

Nivelrikon ehkäisyn ja etenemisen hidastamisen tavoitteeksi kannattaa asettaa säännöllinen ja kohtuullinen nivelkuormitus sekä normaalipaino.

Koska nivelrikon taustalla olevia nivelrustoa tuhoavia mekanismeja ei edelleenkään täysin tunneta, ei taudin ehkäisyynkään voida antaa varmaa reseptiä. Terveyden laaja-alainen edistäminen on sopiva periaate nivelrikon ehkäisyyn.

Painon pitäminen kurissa on yksi tärkeimmistä nivelrikon ehkäisyä ja hoitoa edistävistä toimista. Jo viiden prosentin painonpudotuksella on selviä yleisiä terveysvaikutuksia. Satakiloisella se tarkoittaa viittä kiloa. Noin 10 prosentin painonpudotus vähentää kipua ja parantaa liikkumiskykyä ylipainoisilla polvinivelrikkoisilla. Tutkimuksen mukaan ylipainon mittaamisessa käytössä olevan painoindeksi- eli BMI-mittarin*) kahden yksikön pudotus, eli satakiloisella naisella noin viiden kilon pysyvä laihtuminen, laski oireilevan polvinivelrikon ilmaantumisen todennäköisyyttä 10 vuoden jälkeen puoleen. Laihduttaminen myös hidastaa nivelrikon etenemistä.

Painonpudotukseen kannattaa etsiä tukea esimerkiksi terveyskeskuksen painonhallintaryhmistä, liikuntaseurojen jumpparyhmistä ja vertaistukiryhmistä tai vastaavista. Internetistäkin löytyy turvallisia, terveyden asiantuntijoiden vetämiä laihdutussivustoja, joiden kautta voit saada henkilökohtaista tukea painonpudotukseesi.

Ylipainon pudottamisen perusasia on, että syö vähemmän kuin kuluttaa. Laihdutuksessa huomiota on kiinnitettävä sekä lautaselle otettavan ruoan määrään että energiasisältöön. Ruokailussa kohtuus ja säännöllisyys on terveellistä.

Merkittävään painonpudotukseen ei pääse vain liikuntaa lisäämällä, eikä kevyt ja satunnainen liikunta vielä laihduta. Selviä terveydellisiä hyötyjä tuottavaan laihtumiseen useimmat painonpudottajat tarvitsevat runsaat neljä tuntia kohtalaisesti kuormittavaa liikuntaa viikossa. Ylipainoisille sopivia kestävyysliikuntalajeja ovat kävely, pyöräily, hiihto ja vesiliikunta eri muodoissaan. Niitä tulee harjoittaa säännöllisesti ja riittävän pitkään kerrallaan. Arjessakin on monia hetkiä, jolloin energiankulutusta voi lisätä lähes huomaamatta hyötyliikunnalla.

Nivelruston ominaisuuksien heikentymistä voidaan hidastaa pitämällä nivelet sopivasti liikkeessä, sillä kohtuullinen liikunta ylläpitää ruston hyviä ominaisuuksia ja hyödyttää tulehduksesta tai vammasta toipuvaa niveltä. Liiallista rasitusta sekä kuormittavia työasentoja, kuten kyykistelyjä ja hankalia kiertoliikkeitä, kannattaa välttää. Vältä myös vamma-alttiita liikuntalajeja: palloilulajeja (jalkapalloa, jääkiekkoa), laskettelua, lumilautailua, rullaluistelua, skeittausta ja yleensäkin extreme-lajeja.

*)BMI lasketaan siten, että paino jaetaan pituuden neliöllä. Esimerkiksi 179-senttisen ja 98-kiloisen painoindeksi on 98/(1,79 x 1,79) = 30,6 kg/m2. Normaalipainon ylärajaksi on valittu 25 kg/m2. Ylipaino tarkoittaa painoindeksin aluetta 25–29,9 kg/m2 ja lihavuus alkaa BMI-lukemasta 30 kg/m2.


 

Vinkit nivelten terveyden edistämiselle

  • Liiku säännöllisesti ja kohtuullisesti.
  • Harrasta liikuntaa, jossa vakavan vammautumisen riski on pieni.
    Turvallisia lajeja ovat esim. uinti, vesijumppa ja -juoksu, voimistelu, kävely, polkupyöräily ja hiihto.
  • Vältä niveleen kohdistuvia vammoja ja hoidata nivelten vammat hyvin.
  • Pidä nivelet liikkeessä!
    Liikkumattomuus on nivelille pahasta.
  • Pyri normaalipainoon.