Niveltiedon artikkelit

Julkaistu 04.04.2022

Niveltieto 2023 / 2

Aiheina:

  • Unella ja kivulla on läheinen yhteys
  • Selän nivelrikko ei aina oireile
  • Lonkan tekonivelleikkaus on iso ja pieni
  • Mitä kuuluu VetoVoimaa-hankkeelle?
  • Luudutuksesta apu pienille nivelille

Ladattavat artikkelit

 

Pääkirjoitus 2023 / 2

Liikunta on lääke lähes kaikkeen

Kannamme kaikki huolta kasvavista sosiaali- ja terveydenhuollon kuluista.  Keskustelin hiljattain yhdistyksemme asiantuntijalääkärin, ortopedi Esko Kaartisen kanssa, mitä täytyisi tehdä, jotta selviämme terveyden ja sairaanhoidon kustannuksista. Eskon mielestä pitäisi käynnistää näkyvä kampanja kaikenikäisten ihmisten liikunnan lisäämiseksi. Jos kansalaiset saadaan liikkumaan ajoissa enemmän, pysymme terveinä pitempään ja sairaanhoidon tarve pienenee. Vaikutukset näkyisivät vähitellen. Vastaus tuntui viisaalta. Kampanjan suunnitteluun me tuki- ja liikuntapuolen järjestöt sovimme hyvin. Toteuttajaksi sopisi YLE.

Samansuuntaisia ajatuksia on luettu muualtakin. Yhdistyksemme toiminnanjohtaja Leena Nieminen kirjoitti 26.3. Hesarin yleisönosastoon otsikolla ”UKK-hiihtoa tarvittaisiin taas”. Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja esitti 31.3.2023, että maan hallituksen pitää nostaa liike kärkihankkeeksi. Tämän lehden ilmestyessä uusi hallitus ja sen ohjelma ovat todennäköisesti valmiita, joten tiedämme, mitä ohjelmassa lukee liikunnasta.

Suomen Nivelyhdistyksessä liikunnan merkitys on tiedostettu hyvin. Sloganimme on ”Liike on nivelten lääke”. Se on sitä erityisesti nivelrikkoisille, mutta myös moniin muihin sairauksiin, jopa masennukseen. Joidenkin asiantuntijoiden (HS 20.3.2023) mukaan liikunta voi hoitaa masennusta paremmin kuin terapia ja lääke. Aika kova toteamus.

Liikuntakyvyn jo menettäneille hokema liikkumisen lisäämisestä tuntuu varmasti ikävältä. Kyse on enemmänkin ihmisistä, jotka voivat vielä ennalta ehkäistä alkavia sairauksia liikunnan avulla. Oma kokemukseni on, että liikkuminen on ollut aina hyvä lääke hetkiin, kun olen ollut stressaantunut tai on ollut huono päivä. Säännöllisestä liikunnasta onkin tullut niin säännöllinen osa arkea, että tulen huonotuuliseksi, jos en ole liikkunut muutamaan päivään. Jo lyhytkin kävely ulkona helpottaa.

Toivon kaikille aurinkoista ja liikunnallista kesää!

Sisko Seppä
puheenjohtaja
Suomen Nivelyhdistys ry


 

Niveltieto 2023 / 1

Aiheina:

  • Ravitsemus ja hyvinvointi
  • Terveydenhuollon maksukatot
  • Olkapään tekonivelleikkaukset yleistyvät

Ladattavat artikkelit

Pääkirjoitus 2023 / 1

Uusi vuosi – uudet haasteet

Vuosi 2022 jäi muistoihin enemmän ikävien kuin mukavien asioiden vuoksi. Sota Ukrainassa sekoitti eurooppalaisten, niin myös meidän suomalaisten, arjen monella tapaa. Tapahtui sellaista, mitä emme pahimmassa unissakaan osanneet aavistaa. Tämän lehden ilmestyessä sodan alkamisesta on kulunut vuosi. Uskon, että meidän jokaisen uuden vuoden toive oli, ja on, sodan loppuminen pian.

Tämä vuosi on kotimaan politiikassa tärkeä. Eduskuntavaalit ovat huhtikuun alussa. Valitsemme eduskuntaan kansanedustajat seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Isoimmaksi vaalien teemaksi on jo nostettu valtion talouden velka ja sen kasvu.  Näin vaikka Suomen valtion velan määrä ei ole moniin muihin maihin verrattuna suurimpia. Velan jatkuva kasvu on sen sijaan ongelma. Menoleikkauksia on edessä, olipa uusina päättäjinä mitkä puolueet tahansa. Toivon, että sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan kuntoon ja eri hoitojonot purettua säästötarpeista huolimatta. Olin kovasti tyytyväinen, kun uusien hyvinvointialueiden aloitus sujui ilman suuria ongelmia tammikuussa. Toivon hyvää jatkoonkin.

Olin 90-luvulla keskeisessä tehtävässä, kun Lipposen ykköshallitus valmisteli 20 miljardin (noin 6 miljardia euroa) markan säästöjä valtion talouteen. Silloin mitään menomomenttia ei suljettu pois, kun säästökohteita etsittiin. Talouskuuri oli rankka, mutta valtion talous saatiin kuntoon. Maahanmuuttajien asemaa kurjistamalla tai kehitysapua leikkaamalla ei isoja säästöjä synny.

Toivon, että kaikki tämänkin lehdet lukijat käyvät äänestämässä.

Yhdistyksemme kannusti sosiaalisessa mediassa vuoden vaihteessa tekemään uuden vuoden lupauksia ja tarjosi viisi vaihtoehtoa. 1. Kehu itseäsi joka päivä. 2. Syö enemmän kasviksia. 3. Opettele jokin uusi taito. 4. Liiku säännöllisesti. 5. Ryhdy vapaaehtoiseksi. Toivottavasti moni valitsi vaihtoehdon viisi.

Aktiivista ja liikunnallista vuotta 2023!

Sisko Seppä
puheenjohtaja
Suomen Nivelyhdistys ry