Slide

Apua myös ruiskeesta lihakseen

Julkaistu 28.04.2022 Uutiset

Niveleen pistetty glukokortikoidiruiske lievittää polven nivelrikkoon liittyvää tulehdusta ja kipuja, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella suurin piirtein samanlaisen avun saa pistämällä glukokortikoidi lihakseen. Vaikutus tulee tosin hitaammin.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja niiden perusteella nivelpistos lievittää potilaan kipuja paremmin ensimmäisen kuukauden ajan, mutta sen jälkeen erot pienentyvät. 2–6 kuukauden kohdalla potilaiden kivut ovat samalla tasolla riippumatta siitä, mihin glukokortikoidiruiske annettiin.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka nivelpistokset ovat yleisiä, useat pistokset niveleen saattavat olla pitkällä aikavälillä haitallisia ja lisäksi pistoksiin liittyy pieni komplikaatioiden vaara. Riskit saattavat olla pienempiä, jos pistos annetaan lihakseen ja se on myös helpompi tehdä.

Tutkimukseen osallistui 145 polven nivelrikkoa sairastavaa keskimäärin 67-vuotiasta. Heidät satunnaistettiin saamaan glukokortikoidiruiske joko niveleen tai lihakseen.

Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, raskas työ ja kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.

Polven nivelrikkoon ei ole parantavia hoitoja, mutta oireita lievitetään kipulääkkeillä. Jos ne eivät tehoa, voidaan harkiten käyttää glukokortikoidiruiskeita. Vaikeimmissa tapauksissa tehdään tekonivelleikkaus.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2022;5:e224852)

 

polvi